Silva Logistic Services. Marea Neagra Si Plaja Submersă Eforie Nord – Eforie Sud

Aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0076 Marea Neagră a fost atribuită în custodie împreună cu situl de importanţă comunitară ROSCI0197 Plaja submersă Eforie Nord – Eforie Sud declarată conform OM 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a Reţelei ecologice europene Natura 2000 în România.

Situl se întinde pe o suprafaţă de 149143 ha, pe teritoriul administrativ a două judeţe, și anume: Constanţa şi Tulcea. Valoarea de suprapunere a sitului cu UAT-urile din zonă este 0, dar există o serie de localităţi limitofe acestuia în partea vestică şi anume: în județul Constanţa: 12 localități (comuna Limanu, municipiul Mangalia, comuna Costinești, comuna 23 August, comuna Tuzla, Eforie, comuna Agigea, municipiul Constanța, Năvodari, comuna Corbu, comuna Istria, comuna Mihai Viteazu); în judetul Tulcea: 4 localități (comuna Jurilovca, comuna Murighiol, Sulina, comuna Sfântu Gheorghe).

Aria de protecţie specială avifaunistică ROSPA0076 Marea Neagră este situată în judeţele Constanţa şi Tulcea: Judeţul Constanţa: Constanţa (<1%), Corbu (<1%), Costineşti (<1%), Eforie (<1%), Limanu (<1%), Mangalia (<1%), Mihai Viteazu (<1%), Tuzla (<1%). Judeţul Tulcea: Jurilovca (<1%), Sfântu Gheorghe(<1%),Sulina(<1%). Caracteristici generale ale sitului ROSPA0076 Marea Neagră Acest sit gazduieste efective importante ale unor specii de pasari protejate. Conform datelor avem urmatoarele categorii: a) numar de specii din anexa 1 a Directivei Pasari: 10 b) numar de alte specii migratoare, listate in anexele Conventiei asupra speciilor migratoare (Bonn): 20 c) numar de specii periclitate la nivel global: 2 Caracteristici generale ale sitului ROSCI0197 Plaja submersă Eforie Nord – Eforie Sud in suprafata de 5716 ha Tipuri de habitate Evaluare Cod PF NP Acoperire (Ha) Pesteri (nr.) Calit.date AIBICID AIBIC Rep. Supr. rel. Status conserv. Eval. globala 1110 Buna A C A A 1140 Buna A C A A 1170 Buna B C B B Plaja submersa de la Eforie este singura plaja din zona sudica a litoralului românesc care nu a fost modificata, pâna in prezent, prin constructia de structuri masive de protectie costiera. Doar aici, se pastreaza hidrodinamica naturala si habitatele caracteristice unei plaje nisipoase expuse. Plaja submersă de la Eforie este singurul loc de pe întreg cuprinsul litoralului românesc în care speciile de moluște bivalve Donacilla cornea și Donax trunculus mai supraviețuiesc în prezent. În trecut (anii ’50-‘60) cele două specii erau larg răspândite în toate habitatele cu nisipuri de granulație medie și grosieră din mediolitoralul și infralitoralul superior al sectorului românesc al Mării Negre. Ambele specii, edificatoare de biocenoze caracteristice in trecut, au fost declarate disparute de la litoralul romanesc in toate lucrarile de specialitate din perioada 1980-2000, perioada de maxima eutrofizare si declin ecologic al Marii Negre.

Recomandari

Alte Articole