Silva Logistic Services. Muntii Orastiei, Cetatea dacica Coltesti Cetatuie, prima capitala a regatului dac condus de Burebista, Apa Orasului, Sarmisegetuza

Considerata cea mai veche dintre cetatile dacice din muntii Orastiei, cetatea de la Costesti Cetatuie este construita pe culmea Cetatuia, la 3 km de satul Costesti.
Cetatea dateaza de la sfarsitul sec. al II-lea – inceputul sec. I i.Hr.  Menita sa apere zona ce se afla pe malul stang al raului Apa Orasului, avea un rol strategic extraordinar de important, deschizand practic drumul catre Sarmizegetusa. De altfel, cetatea a si fost prima capitala a regatului dac condus de Burebista.
Cetatuia de la Costesti este un punct de reper deosebit pentru istoria geto-dacilor, fiind prima cetate construită după o planimetrie si o tehnica noua de influenta elenistica (ziduri din blocuri din piatră de talie cu parament dublu), pastrand in acelasi timp elemente ale sistemul vechi de fortificare, santuri si valuri de pamant.
La fel ca in cazul cetatii Costesti-Blidaru, dar nu utilizand aceeasi metoda originala de constructie, s-au descoperit doua cisterne cu apa, vitale pentru supravietuirea asezarii, una in interiorul si alta in exteriorul zonei fortificate.
Devastata in timpul primului razboi daco-roman, in 102 p. Chr., cetatea este rapid restaurata si apoi definitiv distrusa si parasita in anul 106 p. Chr., odata cu cucerirea Daciei de catre romani, ruinele ei fiind ulterior utilizate drept cariera de piatra pentru ridicarea castrelor.
Cetatea dacica de la Costesti-Cetatuie este inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

Recomandari

Alte Articole