Silva Logistic Services. Cheile Carayului, Poiana Prolaz, Lacul Gozna, raurile Brebu, Gradistea, Cetatea Carasului, Pestera Liliecilor.

Se spune ca Muntii Semenic erau o bucata de pamant pe care Dumnezeu si-o pastrase pentru El, insa apoi le-a daruit-o banatenilor. Desi nu se remarca prin altitudini impunatoare, masivul impresioneaza prin varietatea peisajelor si prin obiectivele turistice unice. Dominand imprejurimile prin cele trei varfuri semete, acesta a primit numele de “acoperisul Banatului”. Crestele formeaza un triunghi, astfel ca privirea poate cuprinde toate piscurile, fie ca e Semenicul (1445 m) acoperit de verdeata, stancoasa Piatra Goznei (1447 m) sau Nedeia (1437 m). Intre ele se desfasoara platoul alpin, marginit de padurile mixte si oferind panorame ample asupra lantului carpatic. Undeva la orizont, o dunga argintie abia perceptibila straluceste in soare; Dunarea se lasa zarita de la departare.

Din timpuri stravechi, Semenicul este cunoscut ca o sursa de vitalitate si sanatate. Vastele terenuri impadurite cu brazi, pini si molizi si aerosolii fac din acest loc un adevarat sanctuar naturist, in care sa te destinzi si sa-ti incarci bateriile. In sezonul rece, muntele este un veritabil paradis al schiorilor, caci stratul de zapada se mentine uneori pana la inceputul lunii mai. Pasionatii sporturilor de iarna au la dispozitie opt partii dotate cu teleschi unde sa se distreze alaturi de prieteni si sa se incarce de adrenalina. In perioada calda puteti inchiria ATV-uri pentru drumetii sau hidrobiciclete pentru o plimbare relaxanta pe Lacul Gozna. De asemenea, vara, la barajul Trei Ape, se practica agrementul nautic: inotul si pescuitul sportiv.

De-a lungul traseelor din Semenic veti descoperi multe lacuri in oglinda carora se reflecta padurea, pesteri cu aer misterios si statiuni in care veti cunoaste spiritul banatenilor de la munte. De pilda, Baia Vulturilor este un lac cu apa foarte rece si limpede despre care se istoriseste ca ar avea puteri tamaduitoare; in trecut, aceste zvonuri atrageau valuri de turisti de pretutindeni. Pornind din Resita, soseaua serpuieste printr-o vale adanca pana in statiunea Secu. Aici se afla si lacul cu acelasi nume, un punct de atractie pentru pescarii amatori. Din localitatea Văliug, drumul se desparte, ducand fie spre lacul Breazova, fie spre statiunea Semenic. Aceasta din urma este situata la peste 1400 m altitudine si incanta privirile turistilor cu peisajele de vis ale culmilor inconjuratoare. Veti gasi aici un ponton in preajma caruia sa profitati atat de racoarea muntelui, cat si de caldura soarelui. De asemenea, lacul de acumulare Gozna imbie persoanele de toate varstele la distractie in aer liber.

Prin pasul Prislop se ajunge in statiunea balneoclimaterica Trei Ape. Numele provine de la cele trei rauri care formeaza barajul – Brebu, Gradistea si Semenic. De altfel, intreg masivul este denumit “castelul de apa al Banatului”, fiind un important nod hidrografic. Complexul turistic se numara printre preferatele iubitorilor de sporturi nautice si a pescarilor, intrucat lacul este bogat in pastravi. Situata intr-un cadru natural inedit, statiunea este propice odihnei si evadarii din stresul cotidian. Daca va doriti sa explorati imprejurimile, va recomandam sa faceti o drumetie pana la Garana, unde in fiecare an, la inceputul lunii iulie, se organizeaza Festivalul de Jazz. Evenimentul nu aduce doar muzica de calitate, ci si voie buna garantata si prilejul de a va face noi prieteni.

De pe platoul Semenicului, privelistea este uluitoare. Toate satele, lacurile si izvoarele de pe masiv se arata in toata splendoarea lor pitoreasca. Farmecul naturii inconjuratoare va va starni pofta de drumetii, astfel ca va veti bucura de aerul proaspat si de sentimentul deplin de libertate pe care vi-l ofera muntele. Iarna, la poalele Semenicului, veti descoperi un adevarat palat de clestar; incarcati de zapada imaculata, copacii isi apleaca crengile grele, formand tuneluri albe incantatoare.

Muntii Semenic si Cheile CaraÅŸului formeaza un vast parc national in care formatiunile carstice si zonele impadurite se intrepatrund. Aici au fost identificate specii de plante cu caracter mediteranean, in special orhidee, specii endemice si protejate de lege. Padurile de fag impresioneaza si ele prin bogatie si prin formele ciudate ale coroanelor.

Pe Valea CaraÅŸului, raul isi arata forta si maiestria. De-a lungul timpului, apa a sapat in versantii abrupti peste 500 de pesteri, avene si doline. Cheile sunt unele dintre cele mai spectaculoase si salbatice din tara; parcurgerea lor necesita o forma fizica foarte buna intrucat nu exista o poteca care sa le strabata de la un capat la altul. Portiunile inguste, zonele accidentate si ochiurile de apa constituie o veritabila aventura pe care merita sa o experimentati.

Din localitatea CaraÅŸova, poteca urmeaza malul stang al raului CaraÅŸ, care isi croieste vitejeste drum printre stanci. Primul obiectiv intalnit este Pestera Liliecilor, cu intrarea sa ce imita conturul continentului african. Grota nu este un punct de atractie pentru turisti din cauza pragului foarte inalt. In apropiere se afla si Pestera de dupa Carsa, formata din mai multe sali de mici dimensiuni unite prin tunele. Unele portiuni necesita echipament special, nefiind recomandate turistilor. De aici cheile se ingusteaza pana in Poiana Prolaz, loc unde puteti sa va odihniti pentru cateva clipe in preajma izvorului si sa va bucurati de peisajul vailor inconjuratoare. Pana la Pestera ToloÅŸu cheile isi demonstreaza maretia; stancile se unesc, razele soarelui se rasfrang cu greu in apa raului, iar vegetatia este abundenta. Grota ToloÅŸu adaposteste unele dintre cele mai mari marmite din Romania, iar spre mijlocul galeriei veti vedea formatiuni stalagmitice deosebite, intre care si Baldachinul. Explorarea pesterii este indicata in special persoanelor cu experienta in speologie.

O nestemata a Cheilor CaraÅŸului este Pestera Comarnic; aici puteti vizita galerii impresionante, admirand formatiunile stalactitice si stalagmitice si raul subteran. Desi este dispusa pe trei nivele, doar unul dintre acestea este deschis publicului, celelalte doua fiind destinate cercetarilor. In Sala Zebrelor veti observa cum dungile de calcar si straturile de roci mai inchise la culoare se impletesc armonios. In unele sali tavanul coboara foarte mult, asa ca o lanterna va va fi de folos. In Parcul National Semenic – Cheile CaraÅŸului se mai afla PeÅŸtera Popovăţ, deosebit de bogata in formatiuni calcaroase, lacul si grota Buhui.

Din acest areal nu lipsesc nici vestigiile istorice. Deasupra cheilor troneaza de sute de ani ruinele Cetatii Carasului, supraveghind si acum trecatorile montane. Ridicata in locul unui fost punct de observatie folosit de romani, aceasta a facut parte din sistemul de fortificatii al Banatului. Este cunoscuta si sub numele de Cetatea Turcilor deoarece a fost pentru o vreme stapanita de otomani. Drumetia pana langa zidurile fortificatiei va va oferi prilejul de a cuprinde cu privirea spectacolul naturii, acesta fiind un deosebit punct de belvedere asupra cheilor.

Recomandari

Alte Articole