Silva Logistic Services. Legenda Muntelui Gaina.

Despre Muntele Găina s-au scris multe pagini în istorie, ca fiind locul în care au loc celebre festivaluri câmpenești și folclorice, dar și unul dintre cele mai cunoscute târguri din lume, și anume „Târgul de Fete”.

Muntele Găina este accesibil de pe DN 762, din centrul satului Avram Iancu urmându-se un drum forestier marcat. În cazul vrei să te bucuri de traseu pe jos, poţi opta pentru poteca din dreptul primăriei Avram Iancu, traseu ce durează o oră şi jumătate.

Aflat la o altitudine de 1500 de metri, Muntele Găina este locul ideal pentru cei care vor să admire împrejurimile și să aibă parte de aer curat și de relaxare.

Legenda Târgului de Fete de pe Muntele Găina

Una dintre legendele Muntelui Găina spune că aici locuia o crăiasă ce avea o găină care făcea ouă de aur, iar îndrăgostiţii care veneau să-şi mărturisească dragostea primeau câte un ou de aur.

Se spune că era odată, sus în Munţii Apuseni, o găină ce făcea ouă de aur. Moţii se mirară cât se mirară, şi-au început s-o ocrotească, să-i închine cântece. În tot timpul anului ea rămânea acolo sus fără să poată fi văzută, dar o dată pe an, de Sfântu Ilie, când moţii obişnuiau să se întâlnească laolaltă dând prilej copiilor să se întâlnească şi să se cunoască, găina noastră cobora, curioasă din fire, din cuibul ei nevăzut. Cobora cam până la Crucea Iancului, bătea o dată din aripi şi se transformă într-o zână fermecătoare. Se apropia de tinerii căsătoriţi ţinând un ou de aur în palme şi îl oferea acestora pentru fericire şi viaţa lungă. Aşa au trecut ani şi ani, oamenii erau atât de fermecaţi de găina cu ouă de aur, încât au pus numele acelui loc, Muntele Găina.

Dar nu toţi oamenii erau la fel, erau unii care vroiau ouăle de aur ale găinii doar pentru ei. Astfel într-un an pe când găina era coborâtă din cuib, cum avea obiceiul de Sfântu Ilie, câţiva vizitatori au urcat la cuibul găinii, ajutaţi fiind de diavol pentru că nu era cu putinţă pentru un om obişnuit să-l dibuiască, şi au luat toate ouăle de aur din cuib. Odată reîntoarsă la cuib şi văzând cele petrecute zâna noastră a bătut o dată din aripi, s-a prefăcut în găină şi a zburat pe un alt munte, la Roşia Montană. Oricât s-au rugat oamenii, ea nu s-a mai întors. Dar nici moţii nu şi-au pierdut speranţa şi se întâlnesc an de an, de Sfântu Ilie într-un festival al iubirii şi încrederii, pe Muntele Găina cu speranţa că odată şi odată zâna fermecată va coborî din nou.

Etnologii și istoricii susțin că apariția târgului s-a datorat, în primul rând, unei necesitîți de comunicare între oamenii acelor locuri, care trăiar în așezări risipite și de cele mai multe ori izolate și astfel au apărut și legăturile familiale.

Legenda s-a rispit în favoarea unui târg comercial, cu munteni din peste 80 sate din Apuseni veniţi cu produse locale pe platoul Muntelui Găina.(Continuare aici)

Recomandari

Alte Articole