Silva Logistic Services. Multii Valcan, Muntii Retezat-Godeanu, Varful Mutu, partia de schi Straja, Schitul Straja cu picturi din Vechiul Testament.

Statiunea Straja este situata la altitudinea de 1400 m, in apropierea localitatii Lupeni din judetul Hunedoara. Straja a fost catalogata ca si statiune turistica in anul 2002 datorita celor sapte partii de schi amenajate aici si dotate cu instalatie de transport pe cablu, iar cinci dintre acestea avand si instalatie de iluminat pe timp de noapte (nocturna). Statiunea dispunde de locuri de cazare in cele peste 300 de cabane, pensiuni si vile construite in ultimul timp.
Statiunea Straja este una din destinatiile preferate de turisti atat vara, pentru excursii si drumetii, cat si iarna pentru practicarea sporturilor de sezon (schi, sanius, snowboard) si petrecearea sarbatorilor de sfarsit de an.
Partia de schi Straja se afla pe panta Muntilor Valcan, un versant nordic din Muntii Retezat – Godeanu si datorita pozitiei, aceasta este acoperita cu zapada aproximativ 6 luni pe an, din noiembrie si pana in aprilie. Aici se organizeaza in fiecare an Cupa Veteranilor, o competitie de schi mult asteptata de catre turisti. Din statiunea Straja se poate urca catre Varful Mutu, cu plecare de la punctul de sosire al teleschiului aflat la o altitudine de peste 1.700 m.
Cum se ajunge in statiunea Straja
Accesul in statiunea Straja se poate face cu masina dinspre orasul Petrosani, pe DN 66A sau cu trenul pana in gara orasului Lupeni, situata la o distanta de 3 km de telescaun si 10 km de Complexul Turistic. De la iesirea orasului Lupeni porneste un telescaun catre Straja urca 23 de minute pana la altitudinea de 1.390 m.
In statiunea Straja se poate vizita Schitul Straja, un lacas la care se ajunge prin intermediul unui tunel cu lungimea de 50 m care are pictat pe pereti scene din Vechiul Testament cat si din Noul Testament. Alt obiectiv turistic il reprezinta Crucea din metal, cu inaltimea de 18 m si latimea de 9 m, este un monument inchinat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, asemanator Crucii Eroilor Neamului din Muntii Bucegi. Meteo Straja.
In statiunea turistica Straja exista un detasament de Jandarmerie Montana si un serviciu public Salvamont ce asigura atat ordinea si disciplina in statiune, cat si protectia si acordarea primului ajutor in caz de accidente.

Recomandari

Alte Articole