Silva Logistic Services. Cei mai frumosi munti din Romania.

Nimic nu se compară cu o drumeţie la munte. Inspiri, expiri, simţi cum crește nivelul oxigenului, uiţi de griji, serviciu, rate, poluare și orice supărări aferente. Vă propunem azi un top 7 munţi din Româniaspectaculoși, cu precizarea că acesta ar putea fi mult extins, Carpaţii românești fiind absolut un cadru natural de vis.

1. Piatra Craiului

Masivul Piatra Craiului aparţine lanţului Carpaţilor Meridionali, fiind format din roci calcaroase din jurasic. Vârful La Om, cunoscut și ca Piscul Baciului, este cel mai înalt vârf din acest masiv, cu 2237m. Ușor accesibil din Zărnești, foarte spectaculos, datorită stâncilor ascuţite care veghează asupra întregii regiuni.

Piatra Craiului, munti din Romania Piatra Craiului, munti din Romania

2. Făgăraș

Tot din grupa Meridionalilor fac parte și Munţii Făgăraș, cu cele mai înalte trei vârfuri din România, Moldoveanu (2544m), Negoiu (2536m) și Viștea Mare (2527m). Situat între Valea Oltului, la vest, și râurile Dâmboviţa și Bârsa Groșetului, la est, masivul Făgăraș este împodobit cu o mulţime de circuri glaciare și lacuri alpine, numeroase rezervaţii naturale fiind create aici. Printre ele, Golul Alpin și lacul Bâlea, cunoscut în toată lumea. In plus, munţii Făgăraș sunt traversaţi de celebrul drum Transfăgărășan, pe care nu aveam cum sa nu il includem in peisajul celor 7 munţi din România.

 

3. Retezat

Situaţi între depresiunea Petroșani și depresiunea Haţeg, parte din grupa Retezat-Godeanu din Carpaţii Meridionali, munţii Retezat sunt împărţiţi între Retezatul Mare, alcătuit majoritar din roci cristaline, și Retezatul Mic, mai mult calcaros, cele două unindu-se în zona lacului Bucura. Cel mai înalt vârf este Peleaga (2509m), urmat îndeaproape de Păpușa (2508m).

Hateg-Retezat, munti din Romania

4. Bucegi

Foarte ușor accesibili din București și Brașov, munţii Bucegi sunt, prin urmare, și foarte vizitaţi. Delimitaţi, la est, de Valea Prahovei și, la vest, de culoarul Bran și Valea Ialomiţei, Bucegii au numeroase atracţii naturale, de la vârful Omu (2505m) la cascada Urlătoarea, de la Colţii Morarului la Hornurile Mălăieștilor sau la Cheile Urșilor, de la Cheile Zănoagei la Avenul Vânturiș. La toate acestea se adaugă celebrele roci Babele, Sfinxul și Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman, construită în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

Bucegi Mountains-Bucsoiu Mare, munti din Romania

5. Ciucaș

Din grupa Carpaţilor Orientali, masivul Ciucaș este ușor accesibil din staţiunea Cheia. Spectaculos pentru pajiștile sale bogate în tufărișuri (ienupăr, jneapăn, afin) și plante de stâncă (floare de colţ). Cel mai înalt vârf este Ciucaș (1954m), iar unul dintre cele mai spectaculoase este Tigăile Mari (1844m).

Ciucas, lacul Chirusca, munti din Romania Ciucas, varful Tigaile Mari, munti din Romania

6. Ceahlău

Tot din Carpaţii Orientali face parte și masivul Ceahlău, accesibil din Bicaz și din staţiunea Durău. Cele mai înalte vârfuri sunt Ocolașul Mare (1907m) și Toaca (1904m). Parcul Naţional Ceahlău cuprinde arii naturale protejate, cum ar fi cascada Duruitoarea sau rezervaţia Poliţa cu Crini.

Muntii Ceahlau Varful Toaca, munti din Romania Ceahlau, munti din Romania

7. Apuseni

Nu puteam incheia topul celor 7 munți din România fără Carpații Occidentali, reprezentaţi de Munţii Apuseni, cu un relief carstic, alcătuit din peste 400 de peșteri, chei și defilee. Cel mai înalt vârf este Vf. Bihor (1849m), Apusenii fiind munţi de altitudine mică, spectaculoși mai mult prin bogăţia și varietatea de peșteri, de la Scărișoara la Peștera Urșilor, de la Peștera Vârtop la Măgura. (Continuare aici)

Apuseni, Rimeti, munti din Romania Apuseni, Pestera Ursilor, munti din RomaniaSi

Recomandari

Alte Articole