ADR sprijina comitetele cetatenesti … Reviewed by CD on . Europenii ┬á├«┼či pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este important─â pentru ei ┼či pot solicita Comisiei Europene s─â ia m─âsuri ├«n acest sens. Ini┼úiat Europenii ┬á├«┼či pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este important─â pentru ei ┼či pot solicita Comisiei Europene s─â ia m─âsuri ├«n acest sens. Ini┼úiat Rating:
E╚Öti aici: Acas─â » Articole Recomandate»ADR sprijina comitetele cetatenesti …

ADR sprijina comitetele cetatenesti …

ADR sprijina comitetele cetatenesti …

Europenii ┬á├«┼či pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este important─â pentru ei ┼či pot solicita Comisiei Europene s─â ia m─âsuri ├«n acest sens. Ini┼úiativa cet─â┼úeneasc─â european─â ofer─â oamenilor din statele membre ale Uniunii Europene posibilitatea de a participa direct la elaborarea politicilor UE, cel pu┼úin un milion de cet─â┼úeni put├ónd cere Comisiei Europene s─â fac─â o propunere legislativ─â.
O ini┼úiativ─â cet─â┼úeneasc─â european─â este o invita┼úie adresat─â Comisiei Europene de a propune legisla┼úie pe probleme ├«n care UE are competen┼úa de a legifera. O ini┼úiativ─â cet─â┼úeneasc─â trebuie s─â fie sus┼úinut─â de cel pu┼úin un milion de cet─â┼úeni ai UE, provenind din cel pu┼úin 7 state membre din cele 27. ├Än fiecare din aceste 7 state membre este nevoie de un num─âr minim de semnatari. Normele ┼či procedurile care reglementeaz─â ini┼úiativa cet─â┼úeneasc─â sunt prezentate ├«n Regulamentul nr 211/2011 al UE, adoptat de Parlamentul European ┼či de Consiliul Uniunii Europene ├«n 16 februarie 2011.
Accesand site-ul Comisiei Europene, la urm─âtorul link: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=ro, putem propune o ini┼úiativ─â sau o propunere legislativ─â. ├Änregistrarea ini┼úiativelor este un element preg─âtitor important ├«n cadrul acestui proces. Cererile trebuie depuse de un comitet al cet─â┼úenilor compus din cel pu┼úin ┼čapte cet─â┼úeni ai UE care ├«┼či au re┼čedin┼úa ├«n cel pu┼úin ┼čapte state membre diferite ale Uniunii.
ÔÇťEste o oportunitate extraordinar─â, care ne este oferit─â de Uniunea European─â acum, ├«n calitate de cet─â┼úeni ai Europei, s─â putem propune sau sesiza aspecte ├«n cazul ├«n care consider─âm c─â este nevoie de o propunere legislativ─â sau c─â nu ne sunt respectate drepturile. Trebuie doar s─â avem ini┼úiative ┼či idei pe care s─â le sus┼úinem cu argumente concrete, s─â justific─âm de ce dorim s─â schimb─âm ceva. ├Än cazul ├«n care nu avem ini┼úiative putem urm─âri site-ul Comisiei pentru a vedea ce propun ceilal┼úi cet─â┼úeni ai Europei ┼či s─â sus┼úinem alte propuneri. Acest proces demonstreaz─â deschiderea Uniunii Europene ┼či dorin┼úa de a implica cet─â┼úenii ├«n procesele legislative, aspect ce ar trebui s─â caracterizeze democra┼úia din orice ┼úar─â a Uniunii Europene. Noi suntem deschi┼či s─â sus┼úinem propunerile comitetelor cet─â┼úenesti din Regiunea CentruÔÇŁ, a declara Simion Cre┼úu, director general ADR Centru.
Odat─â ce a fost ├«nregistrat─â cererea pentru o ini┼úiativ─â concret─â, Comitetul are la dispozi┼úie 12 luni pentru colectarea declara┼úiilor de sus┼úinere necesare din cel pu┼úin ┼čapte state membre. Pentru a fi contabilizat ca fac├ónd parte din cele ┼čapte state membre s-a stabilit c─â pragul de sus┼úin─âtori necesar s─â fie egal num─ârului de membri ai Parlamentului European ai statului membru respectiv ├«nmul┼úit cu 750. Orice cet─â┼úean av├ónd v├órsta de vot necesar─â particip─ârii la alegerile pentru Parlamentul European (├«n prezent de 18 ani ├«n toate statele membre, cu excep┼úia Austriei, ├«n care este de 16 ani) poate sus┼úine o ini┼úiativ─â.
Num─ârul declara┼úiilor de sus┼úinere trebuie s─â fie certificat de c─âtre autorit─â┼úile competente din statele membre. Comisia va avea apoi la dispozitie trei luni pentru a analiza ini┼úiativa ┼či a decide cum s─â procedeze ├«n privin┼úa acesteia. De asemenea, Comisia va organiza reuniuni cu organizatorii, ├«n care ace┼čtia s─â poat─â explica ├«n detaliu problemele ridicate ├«n cadrul ini┼úiativei lor. Organizatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-┼či prezenta ini┼úiativa ├«n cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European.

Sorin Poparadu

Clip to Evernote

Comenteaz─â

┬ę 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus