Silva Logistic Services. Parcul National Piatra Craiului, Cheile Zarnestilor, Varful Piatra Mica, Schitul de la Coltul Chiliilor, La Zaplaz, Prapastiile Zarnestiului

Parcul National Piatra Craiului

Este cel mai spectaculos masiv din muntii Carpatii romanesti, care apare sub forma unei creste calcaroase izolate, intinzandu-se de la Zarnesti la Podul Dambovicioarei, pe 25 de km.
Se remarca prin prezenta a numeroase forme carstice de relief: aproximativ 160 de pesteri (Dambovicioarei, Ursilor, Dracilor) si 23 de chei (Dambovitei, Dambovicioarei, Pesterii).
Altitudinea maxima a Pietrei Craiului este atinsa in varful La Om, cunoscut si ca Piscul Baciului, avand 2.238 m.

Cheile Zarnestilor

Prapastiile Zarnestilor reprezinta un impresionant defileu lung de 3-4 km situat in partea de nord-est a masivului Piatra Craiului.

Accesul in defileu se face din localitatile Zarnesti, Pestera. In apropierea cheilor se afla situata cabana Curmatura, importanta baza de plecare in turele din Piatra Craiului.

In plus, peretii ce marginesc valea au o inaltime ce variaza intre 100 si 200 m. Traseu prin Prapastii impresioneaza prin salbaticia peisajului si spectaculozitatea peretilor de stanca in care alpinisti au deschis numeroase trasee alpine.

Cei care ajung aici vor fi impresionati de atractiile turistice ale defileului: pesterile (pestera Mare din Prapastii, Pestera Mica din Prapastii) precum si cele cateva izbucuri, din care amintim Fantana lui Botorog si Fantanile Domnilor.

Varful Piatra Mica

Escaladarea Varfului Piatra mica(1816 m) poate fi considerata un antrenament inaintea traseului de pe creasta Pietrei Craiului.

Centru Multifunctional

Include un Centru Spa cu piscina interioara,sauna,jacuzzi,sala de fitnes si loc de joaca pentru copii.

Schitul de la Coltul Chiliilor

Este cel mai vechi asezamant religios din Zarnesti (1421) fiind constituit dintr-o capela amenajata intr-o grota si un asamblu monahal,reconstrituit in sec.XX pe locul celui distrus in 1717 de autoritati imperiale austrice.Urcarea se poate face chiar de langa cabanuta View .

Sanctuarul Libearty

Infiintata in 2005, deschisa din cand in cand publicului in 2008, situata in padurea de pe dealul de la intrarea in orasul Zarnesti la 2 km de drumul national 73A Rasnov – Zarnesti – Sibiu in zona fostei unitati militare, rezervatia Libearty de la Zarnesti cu o suprafata de 69 de hectare este prima rezervatie naturala pentru ursii captivi din Romania.
Sanctuarul Libearty a fost creat in memoria ursoaicei Maya si este astazi caminul a peste 100 de ursi, toti fiind salvati de la o viata cruda si abuziva de captivitate. Cei mai multi ursi din rezervatie au fost salvati din cele mai mizerabile si minuscule custi fiind doar motiv de distractie pentru restaurante, hoteluri, fabrici, benzinarii, circuri sau chiar manastiri.
Sanctuarul Libearty Zarnesti nu primeste copii sub cinci ani, din motive de siguranta​, pentru o buna desfasurare a vizitelor in sanctuar si pentru bunastarea ursilor. Va rugam, ​fiti pregatiti sa prezentati un document care sa ateste varsta copiilor.
Sanctuarul Libearty nu primeste niciun fel de sprijin din fonduri publice!

La Zaplaz

La intrarea in cel mai dificil traseu marcat din Romania-”La lanturi”-Traseu Plaiul Foii- Valea Tamasului-Refugiul Spirlea -Lanturi,intilnim Gaurile de la Zaplaz,poate cel mai spectaculos obiectiv turistic din Romania!
Gaurile de la Zaplaz sunt considerate porti catre o alta dimensiune.
Apa, vantul, anii au lucrat din greu la bolti, coloane, arcade, galerii, pentru a crea fenomenele de astazi. Zaplazul este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Piatra Craiului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati.
Peisajele sunt incredibile, iar sentimentul este unul de lume pierduta. Practic esti prins intr-o lume de piatra, intr-o lume a calcarului si a peretilor verticali.

Prăpastiile Zărneștiului

Prăpăstiile Zărneștiului. Defileul are pereți înalți de peste 200 de metri și se întinde pe aproape cinci kilometri, fiind deschis spre vizitare în orice perioadă a anului. Pereții Prăpăstiilor sunt atât de apropiați în unele locuri încât ajung aproape să se atingă; practic au o distanță ce-i delimitează mai mică de șase metri.
Frumusețea oferită de peisajele Prăpăstiilor Zărneștiului a făcut ca mulți regizori să vină și să filmeze aici. Începând cu Mărgelatu, celebrul personal interpretat de Florin Piersic, ce s-a înfruntat cu trupele arnăuților în Drumul Oaselor, continuând cu Jude Law în filmul Cold Mountain și până la trupa germană Rammstein ce a filmat un videoclip aici, cu toții au ales să profite de decorul natural fantastic al zonei.
Tot în această zonă sunt amenajate și zeci de trasee de alpinism și escaladă, cel mai lung având 115 metri. Pentru a putea vizita zona, însă, nu aveți nevoie de condiție fizică, deoarece drumul este unul drept, dar șerpuit. Rezervația naturală a fost declarată Arie Protejată și inclusă în Parcul Național Piatra Craiului.

Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului

Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului din Zărnești este o importantă atracție a zonei, atât pentru cei mici – care au posibilitatea de a învăța despre flora, fauna și geologia zonei, cât și pentru cei mari – care pot acumula informații noi referitoare la unul dintre cele mai spectaculoase parcuri naționale din țară.
Centrul de vizitare a fost proiectat sub forma unui muzeu interactiv și se găsește în clădirea administrației Parcului, la aproximativ 1 km de Zărnești, pe drumul ce duce către Plaiul Foii. Este o construcție impozantă, din lemn, de culoare neagră, pe care nu o poți rata. Drumul de acces este asfaltat și poate fi parcurs atât cu mașina, cât și cu bicicleta sau pe jos.

Recomandari

Alte Articole