Silva Logistic Services. Muntele Mare Reviewed by CD on .   Localizare și acces: Situl de Importanţă comunitară ROSCI0119 Muntele Mare este situat la altitudinea medie de 1.726 m în estul Munţilor Apuseni, în grup   Localizare și acces: Situl de Importanţă comunitară ROSCI0119 Muntele Mare este situat la altitudinea medie de 1.726 m în estul Munţilor Apuseni, în grup Rating: 0
Ești aici: Acasă » Turism»Silva Logistic Services. Muntele Mare

Silva Logistic Services. Muntele Mare

Silva Logistic Services. Muntele Mare

 

Localizare și acces: Situl de Importanţă comunitară ROSCI0119 Muntele Mare este situat la altitudinea medie de 1.726 m în estul Munţilor Apuseni, în grupa montană Gilău – Muntele Mare, unde ocupă o parte din platoul înalt de pe cumpăna de ape dintre Arieş şi Iara, având coordonatele de latitudine N 46° 28′ 50” și longitudine E 23° 14′ 8”.

Administrativ, ROSCI0119 Muntele Mare se află pe teritoriul judeţului Alba – comunele Bistra, Lupşa, Poşaga şi a judeţului Cluj – comuna Valea Ierii. ROCI0119 Muntele Mare are o suprafață de 1654 ha. Accesul în sit se poate face de pe DJ107M care face legătura dintre DN75 și E60, după care se continuă pe DJ107R pe ruta Băișoara – Stațiunea Muntele Băișorii. De asemenea, în sit se mai poate ajunge de pe DN75, printr-o serie de drumuri neasfaltate, care pornesc din localitățile: Bistra, Lupșa și Poșaga.

Habitatele și speciile pentru care a fost desemnat situl: 3220 Vegetație erbacee de pe malurile râurilor montane, 6230* Pajiști montane de Nardus bogate in specii pe substraturi silicioase, 7110* Tinoave bombate active, 4060 Tufărișuri alpine și boreale, 1193Bombina variegata.

Alte specii importante identificate: Pedicularis limnogena, Drosera rotundifolia, Drosera intermedia, Carex magellanica, Rhynchospora alba, Swertia punctata, Scheuchzeria palustris

În anul 2014, CETM Albamont, în calitate de custode, a realizat și instalat 3 panouri de informare pe principalele căi de acces, la intrarea pe suprafața sitului și a amenajat un traseu tematic prin instalarea a 7 panouri educative. Prin acțiuni de voluntariat, Asociația Ecouri Verzi a organizat mai multe tabere de refacere a celor două trasee turistice care traversează situl.

Planul de management al ROSCI0119 Muntele Mare a fost elaborat de către un colectiv de specialiști contractați de către CETM Albamont (care a avut calitatea de custode a sitului în perioada 2011-2016), în cadrul proiectului „Managementul durabil al SCI Muntele Mare și al siturilor Natura 2000 Trascău” finanțat prin Programul Operațional Sectorial  Mediu, Axa prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, domeniu major de intervenţie – dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000. Planul de management împreună cu regulamentul a fost înaintat în iulie 2014 spre Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în vederea aprobării, care s-a realizat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 712/11.04.2016.

 Site web:

www.mmare.ro

Clip to Evernote

Comentează

© 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus