Silva Logistic Services. Traseu transilvanean. Brasov, Transfagarasan, Sibiu, Alba Iulia, Turda, Cluj Napoca

Brasov

Prima oprire pe traseul transilvanean este in Brasov. Piata Sfatului cu celebrul Turn cu Ceas este locul de atractie al orasului. De aici mergeti spre Biserica Neagra, un alt simbol al orasului. Biserica a capatat acest nume in urma unui incendiu care avut loc in 1689. Apoi urcati pe varful Tampa de unde se poate vedea cea mai frumoasa panorama asupra orasului. Inainte de a incheia plimbarea la una din cafenelele sau restaurantele de langa Piata Sfatului, pozati-va pe Strada Sforii, a treia cea mai ingusta strada din Europa. Daca timpul va permite, mergeti si la Cetatuia de pe Straja (cunoscuta si ca Cetatuia Brasovului) – un fost punct de aparare al cetatii, aflat nu departe de centrul orasului. Cetatuia de pe Straja este un alt punct de unde puteti admira frumusetea orasului.

Transfagarasan

Continuati calatoria pe “cel mai bun drum din lume pentru condus”, cum a fost desemnat Transfagarasanul de catre echipa Top Gear.  Drumul National 7C, cum mai este numit, leaga Muntenia de Transilvania, strabatand Muntii Fagaras. Conduceti pe drumul serpuit si apoi faceti un popas la Balea Lac. La doar 60 de kilometri de Balea Lac se afla Cetatea Poenari, construita de Vlad Tepes pe Muntele Cetatuia. Lasati masina langa camping si urcati cele 1480 de trepte pana la cetate – privelistea va merita tot efortul! Daca tot sunteti in zona, mergeti si la Barajul Vidraru. Cand va planificati calatoria verificati daca Transfagarasanul este deschis: doar intre 29 iunie si 31 octombrie este deschis (perioada variaza putin de la an la an), in restul timpului drumul este inchis din cauza zapezii.

Sibiu

Capitala Culturala Europeana in 2007, Sibiul este un oras plin de sarm. Muzeul Brukental,  unul din cele mai importante obiective turistice ale orasului, nu trebuie ratat! Palatul, ce a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judetul Sibiu, adaposteste lucrari de arta transilvanene si picturi olandeze, italiene si flamande. Pentru o vedere buna asupra orasului urcati in Turnul Sfatului, apoi incheiati-va ziua cu o plimbare pe stradutele inguste ale orasului medieval si opriti-va pe celebrul Pod al Minciunilor. Bineinteles, o vizita in Sibiu nu poate fi completa fara a vedea si muzeul ASTRA.

Alba Iulia

Alba Iulia este un oras care iti ramane in suflet! Cetatea Alba Carolina este, bineinteles, prima pe lista obiectivelor de vizitat. Cu putin inainte de ora 12 faceti-va loc printre multimea prezenta la Poarta a III-a pentru a vedea schimbarea garzii austriece (in weekend se trag si salve de tun). Este un moment ce nu trebuie ratat! Tot in cetate se afla si celula in care a stat Horea inainte sa fie executat, temnita si Sala Unirii – locul unde s-a semnat actul unirii Transilvaniei cu Tara Romaneasca la 1 decembrie 1918. Inainte de a porni mai departe, trageti-va sufletul in tabara militara, unde hani si hangite, imbracati exact ca fostii locuitori ai cetatii, va vor servi cu bauturi turnate in cani de lut, avand sigiliul cetatii. Apoi mergeti spre Catedrala Romano-Catolica si incheiati plimbarea la Catedrala Ortodoxa, locul unde au fost incoronati Regele Ferdinand si Regina Maria.

Turda

Continuati-va calatoria spre Turda si faceti un popas mai lung la Salina Turda. Aici, la 120 de metri sub pamant, puteti sa va petreceti cu usurinta cateva ore sau chiar o zi intreaga! Pe langa turul complet al salinei, aici se poate juca minigolf, biliard, fotbal sau baschet sau se poate asista la un concert sau un spectacol de teatru la amfiteatrul din Mina Rudolf. Baile Sarate Turda, statiune ce dateaza inca din 1834, se afla la doar 4 kilometri de centrul orasului, iar Cetatea Trascaului (cunoscuta si sub numele de Cetatea Coltesti) la 30 de kilometri de Turda.  Pentru ca in 1713, trupele austriece au distrus cetatea, astazi au mai ramas in picioare doar cele doua turnuri si o parte din zidurile cetatii. Merita totusi un drum pana acolo pentru peisajul superb asupra Muntilor Trascau.

Cluj

Incheiem trasul transilvanean in Cluj, al doilea cel mai mare oras din tara. Clujul este un oras vibrant, multicultural, unde mereu au loc o multime de evenimente, unele dintre acestea avand chiar recunoastere internationala. Luati la pas Piata Muzeului, cea mai veche piata din oras, apoi Piata Unirii, unde se afla Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail, un impozant monument al arhitecturii gotice, ce dateaza din secolele 14-15. Pasionatii de arta contemporana, trebuie sa puna pe lista Fabrica de Pensule, un spatiu deschis in 2009, unde au loc expozitii, spectacole de dans, teatru si arte vizuale. Incheiati calatoria cu o plimbare pe aleile spectaculoasei Gradini Botanice, ce se intinde pe o suprafata de aproape 14 hectare. (Continuare aici)

Recomandari

Alte Articole