Silva Logistic Services. Tara Fagarasului, Agnita, Tara Hartibaciului, Dealu Frumos, satul care se afla exact in centrul tarii.

Știați ce localitate este exact în centrul țării? Eu recunosc că nu, până să văd indicatorul acesta. Când vii de la Agnita, trecând din Țara Hârtibaciului spre Țara Făgărașului, peste dealuri împădurite, dai de Dealu Frumos, satul din inima țării.

Semnul de la intrare este o găselniță turistică isteață, pentru că altfel, ar fi probabil puțini cei care chiar ar fi tentați să dea o tură prin sat. Dealu Frumos este… cum altfel decât un sat frumos, ca mai toate din țară, însă destul de uitat, ca multe din Transilvania. După plecarea sașilor, casele lor au primit tăcute alți locuitori, iar biserica tronează din centrul satului, veghind îndurătoare, dar încă zveltă, noile vremuri.

Mai demult și românii îi spuneau Șulumberg sau Șulemberg, după numele dat de sași. Dealu Frumos/Schönberg/Lesses este aproape de Agnita, în comuna Merghindeal, Sibiu. Satul a fost atestat documentar în 1280, într-un act de vânzare-cumpărare prin care Greavul Gerlachus de Pulgromonte (denumirea lat. a Dealului Frumos pe atunci) cumpăra o moară din Stejeriș. Apoi peste localitate au năvălit tătarii, iar în urma lor a rămas mare prăpăd. Atât că oamenii destoinici au muncit de au refăcut satul, aproape de la zero.

Recomandari

Alte Articole