Silva Logistic Services. Spre Tara Secaselor, pe drumul medieval al Sibiului.

Circuitul cicloturistic propus  este în legătură cu una dintre zonele cele  mai izolate şi pitoreşti din judeţul Sibiu denumită Ţara Secaşelor, departe de aglomeraţia de pe drumurile naţionale ce tranzitează judeţul. Ca şi legătură spre aceast ţinut este ,,Drumul Medieval al Sibiului”, paralel cu actualul DN1, unde în trecutul istoric se făcea legătura între Sibiu şi Alba Iulia. Acesta poate fi folosit la ora actuală, mai ales de biciclete, accesul cu maşina fiind imposibil.

Ca punct de plecare şi sosire în acest circuit este centrul Staţiunii Balneoclimaterice Ocna Sibiului (Biroul de Informare Turistică), dar poate fi făcut după cum se poate vedea pe hartă şi din Municipiul Sibiu, are o lungime de aproximativ 75 km iar pe cuprinsul acestuia se pot vizita 12 sate deosebite cu valoare turistică şi traversa mai multe zone naturale cu un peisaj deosebit. Fiind o zonă de podiş traseul este accesibil pentru oricine, cu o serie de urcări şi coborâri pe dealuri de până la 600 m altitudine.

Staţiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului deşi este cunoscută pentru cele 14 lacuri sărate folosite pentru balneaţia turiştilor. Aceasta poate fi folosită ca punct de plecare pentru mai multe trasee cicloturistice în special spre zona montană a Munţilor Cindrel dar mai ales spre Ţara Secaşelor. Aceasta dispune la ora actuală de peste 50 de locaţii de cazare având peste 1 000 de locuri, fiind frecventată îndeosebi în sezonul estival.

După cum am precizat de la început acest circuit este făcut pentru a evita zonele aglomerate cu trafic auto, astfel dacă primii 5 km între Ocna Sibiului şi Şura Mică sunt făcuţi pe drumul asfaltat ce leagă Ocna Sibiului de Municipiul Sibiu, din localitatea Şura Mică, una tipic săsească cu strazile foarte largi şi pline de verdeaţă, intrăm făcând dreapta pe drumul de ţară ce duce peste deal în satul Rusciori pentru a ajunge pe vechiul drum medieval al Sibiului.

Ajunşi în Rusciori sat împărţit între zona săsească şi cea românească, se observă o linişte deplină, deşi acesta este la doar 8 km de Muncipiul Sibiu şi 3 km de actuala centură a Sibiului. După ce coborâm în sat facem dreapta pentru drumul de off road cu mult pietriş vechi, cândva circulat de trăsurile din perioada medievală, care ne va duce spre Ţara Secaşelor.

După ce traversăm o pădure superbă cu un drum de serpentine în urcare, ce poate fi înlocuit şi cu o porţiune de push bike, dacă o luăm pe scurtătura din stânga lui, înainte de intra în pădure, ajungem în vechiul sat Mag pentru un loc de popas la principala fântână din sat, iar mai apoi în satul Amnaş, denumire ce aminteşte de posesiunile lui Mircea cel Bătrân din Transilvania adică Ţările Amnaşului şi Făgăraşului. Accesul spre ultima localitate, se face pe o lungă coborâre pe un drum de pietriş destul de bun şi cu multe curbe.

În perioada actuală Amnaşul este un sat mai mult părăsit şi liniştit dar cu multe clădiri istorice interesante dar şi o biserică evanghelică fortificată, recent renovată. După ce ieşim din satul Amnaş urmează un drum de pietriş mai puţin circulat până în primul sat din Tara Secaşelor, adică satul Apoldu de Jos de pe râul Secaşul Mic.

Dacă în primele 4 sate vizitate (Şura Mică, Rusciori, Mag şi Amnaş) se observă că acestea sunt de tip săsesc cu străzi largi şi biserici impresionante ale comunităţii germane, odată intraţi în Ţara Secaşelor satele devin în totalitate româneşti cu multe biserici de lemn cum este cea de la Apoldu de Jos sau din Presaca. De aici continuarea spre centrul Ţării Secaşelor se va face pe un drum asfaltat dar destul de denivelat specific zonelor rurale de la noi, unde maşinile reprezintă o raritate.

Urmează un drum mai pitoresc ce traversează două sate mai vechi dar bine organizate Ludoş şi Gusu. De la ieşirea din ultimul sat drumul urcă până spre Dealul Alămorului, până la intersecţia cu drumul spre Păuca marcat de o cruce de lemn înaltă, recent construită. Urcarea este de 2 km şi cu o pantă medie de 10º.

Drumul spre satul Păuca merită făcut, în primul rând datorită faptului că aici este centrul geografic al Ţării Secaşelor, un sat modernizat cu o infrastructură bine pusă la punct şi cu o primărie nou construită cu o arhitectură deosebită, probabil cea mai mare din ţară din mediul rural. Ca şi obiective turistice sunt cele două basilici în stil romanic amplasate pe dealurile din jur, una reformată aparţinând comunităţii maghiare şi o alta evanghelică aparţinând comunităţii săseşti.

Întoarcerea din satul Păuca se face pe acelsaşi drum care urcă spre Dealul Alămorului nu înainte de a ne abate 2 km în dreapta spre satul Presaca. Acesta merită văzut pentru arhitectura lui deosebită dar şi pentru biserica de lemn încă existentă, de o vechi considerabilă.

Drumul spre Dealul Alămorului, reprezentând locul cel mai înalt de pe întreg traseul cicloturistic, se face pe o culme de deal în urcare uşoare. Pe acest traseu se desfăşoară o panoramă impresionantă spre Munţii Cindrelului dar şi spre satele din Ţara Secaşelor.

Odată ajunşi în Dealul Alămorului la aproximativ 600 de m altitudine urmează o bine meritată coborâre spre satul Alămor, o localitate foarte veche pur românească plină de tradiţii şi obiceiuri în care locuitorii mai folosesc încă portul popular duminica şi de sărbărori. Oricum satul poate fi admirat pe tot parcursul coborârii pentru că acest traseul este şi unul de belvedere spre satul Alămor.

Traseul se apropie de sfârşit până la punctul final mai sunt doar 14 km, de aceea aceşti ultimi kilometrii se vor face pe un drum drept de asfalt, fără prea  multe urcuşuri şi coborâşuri într –o viteză mai mare. Ce este mai semnificativ pe această ultimă parte a circuitului sunt lacuri pentru piscicultură de tip iaz, de pe Valea Visei şi afluenţii lor. Lacurile se pot observa pe partea dreaptă a drumului începând de la ieşirea din satul Mândra până la intrarea în Ocna Sibiului şi pot fi folosite în orice perioadă a anului pentru pescuit.

Poate unul dintre părţile mai puţin neplăcute ale acestui circuit este traversarea dealului înainte de intrarea în Ocna Sibiului, ce trebuie făcută după oboseala acumulată, din cauza faptului că drumul judeţean numai continuă pe Valea Visei şi este scurtat peste un deal.

Acest efort este compensat de o coborâre spre centrul Oraşului Ocna Sibiului, unde mai rămâne timp pentru un tur cultural în zona istorică, unde există 5 biserici medievale cu o arhitectură deosebită, dar şi pentru o bine meritată baie în lacurile sărate existente, recent reamenajate.

În final aş dori să specific că deşi personal am făcut părţi din acest circuit de mai multe ori, am ţinut să-l organizez în data de 29 mai 2011, cu câţiva sibieni pasionaţi de ciclism, pentru a le arăta valoare cicloturistică a Ţara Secaşelor şi a Drumului Medieval al Sibiului şi am avut surpriza a unei un număr impresionat de 19 persoane, printre care Dorin Dornescu, Răzvan Gastone, Cristian Ritivoiu, cunoscuţi de la diferitele maratoane, mar mai ales membrii noului ONG cicloturistic înfinţat Tură în Natură: Mihai David, Mihai Proca şi invitaţii lor.

Puncte de referinţă :

Km 0 : Staţiunea Balneoclimaterică Ocna Sibiului

Km 8: Satul turistic Rusciori

Km 15: Fântâna din satul Mag

Km 20: Biserica evanghelică fortificată din Amnaş

Km 26: Satul Ludoş

Km 30: Crucea de lemn de la intersecţia spre Păuca

Km 40 : Centrul comunei Păuca cu cele două bazilici în stil romanic

Km 44 : Biserica de lemn din Presaca

Km 55: Dealul Alămorului, loc de belvedere

Km 60: Satul istoric Alămor (Continuare aici)

Recomandari

Alte Articole