Silva Logistic Services. Peștera Vadu Crisului.

Peștera Vadu Crisului este un vechi şi bine cunoscut obiectiv turistic, fiind amenajată încă de la începutul secolului XX.

Pesteri amenajate din Apuseni - Pestera Vadu Crisului
Traseu turistic in Pestera Vadu Crisului

Peştera îşi trădează prezenţa prin tumultul apelor care, după ce i-au străbătut galeriile, se arunca în Crişul Repede printr-o frumoasă cascadă.

Este situată în inima defileului Crișului Repede pe care acest important râu transilvanean îl formează între Şuncuiuş şi Vadu Crişului. În bibliografia de specialitate o mai găsim și sub denumirea de Peștera lui Zichy.

Defileul Crisului Repede - Muntii Apuseni
Vedere de pe traseu turistic a Cascadei de la Vadu Crisului

A fost descoperită în anul 1903 de către cantonierul K. Handl, în perioada construirii căii ferate care traversează defileul. A fost explorată, cartată şi descrisă, pînă la primul sifon, de către J Czaran (1905). La foarte scurt timp după aceea, proprietarul terenului, contele Zichy realizează amenajarea turistică din podeţe şi scări de lemn.

Intrarea Pesterii Vadu Crisului - Muntii Apuseni
Intrarea Pesterii Vadu Crisului

Istoria cavităţii consemnează apoi cercetările de biospeologie întreprinse între 1921 şi 1927 de Institutul de speologie “E. Racoviţă”.

În anul 1969, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea o reamenajează cu scări şi podeţe metalice şi din beton şi o electrifică pe circa 600 m lungime. Momentan amenajarea a fost extinsă pe o suprafață mai mare iar condițiile de vizitare au fost mult îmbunătățite. Sistemul de iluminat electric a fost și el schimbat.

Recomandari

Alte Articole