Silva Logistic Services. Cheile Somesului Cald, Cetatea Radesei, Cheile Galbeni, frumuseti ce trebuie vazute!

silva

Cheile Someșului Cald, numite și Bazarul Someșului, datorită fragmentării formidabile a reliefului. Separat de masa compactă de calcar a Padișului, în calcare cu caracter oarecum insular, Someșul Cald a sculptat două sectoare de chei. Primul, de dimensiuni mai mici, se află la ieșirea apelor din Cetățile Rădesei (https://sites.google.com/site/romanianatura74/home/carpatii-apuseni-harti-marcaje-pesteri/bihor/pestera-cetatile-radesei-862-metri-lungime-in-muntii-bihor). Al doilea este între Poiana Rădesei, loc tradițional de popas pentru cei care străbat dificilul circuit al Cheilor Someșului Cald, și partea nordică a abruptului Căpiței; are 1,8 km, cu abrupturi care îl mărginesc de 150 m înălțime.

Cetatea/ Cetățile Rădesei (862 m dezvoltare) (https://sites.google.com/site/romanianatura74/home/carpatii-apuseni-harti-marcaje-pesteri/bihor/pestera-cetatile-radesei-862-metri-lungime-in-muntii-bihor), opera pârâului omonim, prezintă la intrare un portal de 15 m înălțime, lat de 7 m. Drumul subteran al pârâului este luminat de cinci avene. La ieșire apele curg printr-un canion strâmt, apărut ca urmare a prăbușirii tavanului peșterii. După liniștirea relativă din Poiana Rădesei începe sectorul dur al „bazarului” carstic. În ansamblul cheilor se află Peștera și Cascada Moloh, Peșterile Honu și Cuptoru.

Cheile Galbenei sunt unele dintre cele mai înguste ale arealului montan descris. Unice prin dimensiunile adâncirii apei în masa calcarelor, ca și prin densitatea formelor, sunt alături de izbucul cu același nume un reper sigur al carstului din Bihor. Există două sectoare de chei, însumând 6 km. Primul se află amonte de confluența apelor care ies din Izbucul Galbena cu Pârâul Luncșoara și se numește Cheile Luncșoarei. Al doilea se află aval de această confluență și mai poartă numele de Cheile Jghiabului.

Izbucul Galbenei reprezintă apariția la zi a apelor din bazinul endoreic Padiș – Cetățile Ponorului. Abrupturi impresionante, greu de cuprins integral, străjuiesc canionul îngust, dăltuit de natură parcă înadins să ne încerce puterile. Iadul de forme mult căutate este presărat cu cascade. În preajma Galbenei poate fi admirat și imensul portal al Peșterii Vârseci. (Continuare aici)

Recomandari

Alte Articole