Silva Logistic Services. Cea mai lunga pestera de sare din Europa se afla in Valea Slanicului! Reviewed by CD on . Platoul Meledic este cel mai dezvoltat carst pe sare din Rom├ónia ┼či cu cea mai lung─â pe┼čter─â ├«n sare din Europa ÔÇô S6, fiind situat ├«n Subcarpa┼úii Buz─âului, la 6 Platoul Meledic este cel mai dezvoltat carst pe sare din Rom├ónia ┼či cu cea mai lung─â pe┼čter─â ├«n sare din Europa ÔÇô S6, fiind situat ├«n Subcarpa┼úii Buz─âului, la 6 Rating: 0
E╚Öti aici: Acas─â » Timp Liber»Silva Logistic Services. Cea mai lunga pestera de sare din Europa se afla in Valea Slanicului!

Silva Logistic Services. Cea mai lunga pestera de sare din Europa se afla in Valea Slanicului!

Silva Logistic Services. Cea mai lunga pestera de sare din Europa se afla in Valea Slanicului!

Platoul Meledic este cel mai dezvoltat carst pe sare din Rom├ónia ┼či cu cea mai lung─â pe┼čter─â ├«n sare din Europa ÔÇô S6, fiind situat ├«n Subcarpa┼úii Buz─âului, la 600 m altitudine, ├«n Valea Sl─ânicului, pe teritoriul comunei M├ónz─âle┼čti, la 50 km de ora┼čul Buz─âu ┼či 159 km de Bucure┼čti.
Acest platou de sare este singurul loc din Europa unde sarea se afl─â la suprafa┼ú─â. Pe┼čtera ├«n Sare este unic─â ├«n Europa prin modul de formare ┼či e a dou─â pe┼čter─â ├«n sare din lume, av├ónd 1.257 metri. Pe┼čtera ob┼úinuse ini┼úial, ├«n 1980, recordul mondial de cea mai lung─â pe┼čter─â ├«n sare, fiind ulterior detronat─â, ├«n 1983, de Pe┼čtera Malham din Israel, aflat─â ├«n apropierea M─ârii Moarte ┼či care are o lungime total─â de 3.100 metri.
Pe┼čtera are s─âli cu o palet─â de culori bogat─â, de la alb sau galben, la roz, ro┼ču, maro sau gri, cu stalactite de p├ón─â la 1,5 m lungime ┼či 30 cm grosime, dar ┼či stalagmite ├«nalte de doar c├ó┼úiva cm ┼či 5-8 cm grosime. Din p─âcate, din cauza pr─âbu┼čirilor, intrarea ├«n pe┼čter─â este blocat─â.
├Än mijlocul Platoului Meledic se afl─â Lacul Meledic, cunoscut drept ÔÇ×Lacul MareÔÇŁ sau ÔÇ×Lacul f─âr─â FundÔÇŁ, fiind un luciu de ap─â dulce pe un masiv de sare, fenomen unic ├«n Rom├ónia, dar ┼či ├«n Europa.
Pe l├óng─â Pe┼čtera 6S M├ónz─âle┼čti, ├«n zon─â mai sunt 31 de pe┼čteri mai mici, care nu se pot vizita din cauza pr─âbu┼čirii zonei de intrare ├«n aceste pe┼čteri.
Turi┼čtii pot admira Sfinxul de la poalele Masivului Breaz─ân, ce seam─ân─â cu chipul unui soldat, iar un alt punct de atrac┼úie turistic─â este M─ân─âstirea G─âvan, ctitiorit─â la 1707 ┼či a c─ârei catapeteasm─â din aur este adus─â din Sankt Petersburg.
Platoul Meledic a fost declarat rezerva┼úie natural─â mixt─â ÔÇô geologic─â, zoologic─â ┼či speologic─â, cu supr. de 156,7 ha.(Continuare aici)

 

Clip to Evernote

Comenteaz─â

┬ę 2013 TRANSILVANIA TV Network Mixed By Fabrik

Sus