Silva Logistic Services. Cascada Ciucas, Cheile Borzesti, Defileul Hasdatelor, Cabana Buru.

Pornind din localitatea Cornești (acces Turda – Mihai Viteazu), trecem podul peste Arieș, apoi urmăm marcajul BG pe un drum de-a lungul defileului săpat de râul Hăşdate. Poteca BG face legătura între Cornești, tocmai până la Cabana Cheile Turzii. În lungul acestui defileu ne atrag atenţia versanţii abrupţi, cu microrelieful specific. În acelaşi timp, râul prezintă o mare cădere de pantă, cu numeroase rupturi, exprimate prin repezișuri şi căderi de apă, la baza cărora se dezvoltă superbe marmite torenţiale.

Astfel s-a format și Cascada Ciucaș, una dintre cele mai frumoase cascade din județul Cluj, căutată cu precădere vara pentru băi ad-hoc în marmitele acesteia. Cascada Ciucaş are o cădere de 5 m, iar la baza ei, într-o marmită tipică, apa care bălteşte, a format un mic lac – lacul Ciucaş. Urmând marcajul TG putem urca la un punct de belvedere asupra Defileului Hășdatelor și a cascadei şi “lacului” Ciucaş. Continuând spre Moldovenești, trecem Arieșul și urmăm firul văii până la Cabana Buru, unde avem două opțiuni:

– drumeție în circuit de nivel mediu – dificil pe traseul BA Cabana Buru – PA Belvedere Vf. Colţu Corbului – retur BA – Gura Jigăului – TR Pârâul Borzeştilor – PA – Cheile Borzești

– fie pornim de la Cabana Buru pe poteca TR și coborâm apoi la „Cascadele de sus”, porțiunea cea mai spectaculoasă a traseului Cheile Borzești.

Alegând varianta mai facilă, din drumul de acces la Cabana Buru, intrăm pe o potecă scurtă și ajungem la baza Cheilor Borzești. Cheile Borzeștilor fac parte dintr-o rețea de chei formate pe culmea Petrești, în aceeași formațiune calcaroasă cu Cheile Turenilor și Cheile Turzii. Sunt singurele chei din munții Apuseni unde apa a sculptat defileul în ambele sensuri, atât către golful Borzeștilor, la sud de culmea Petrești, cât și spre râul Arieș, în care se varsă acum. Primul sector se poate parcurge fie pe firul apei (dificil), fie pe poteca TR paralelăPereții cheilor au înălțime mică, doar câțiva metri, aspect compensat însă de  „Cascadele de sus”, porțiunea cea mai spectaculoasă a traseului, care pot fi găsite după 30 de minute. Cum locul nu este prea cunoscut, este cât se poate de sălbatic, iar aici puteți găsi liniștea și relaxarea de care aveți nevoie.

 

Recomandari

Alte Articole