ÎPS Irineu la Hramul Mănăstirii Afteia .

Mănăstirea de la Afteia, care este pusă sub ocrotirea Sfinţilor Împăraţi întocmai cu Apostolii Constantin şi a mamei sale Elena, îşi prăznuieşte astăzi hramul în Arhiepiscopia noastră. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei.

Înfiinţată încă din secolul al XVI-lea şi cunoscută sub numele de Sihăstria din Plăişor, mănăstirea avea la mijlocul secolului al XVIII-lea la conducere pe Sfântul Cuvios Sofronie Mărturisitorul. În această perioadă, mănăstirea a devenit principalul centru pentru apărarea credinţei strămoşeşti, Sfântul Sofronie conducând mişcarea românească din 1759 până în 1761.

Mănăstirea a fost dărâmată în anul 1778 iar cu o parte din materialul recuperat a fost construită actuala biserică de lemn din sat (1798), în care se păstrează numeroase vestigii ale vechiului aşezământ.

În 1975 s-a reluat tradiţia monahală întreruptă în 1959 şi în prezent sunt 15 vieţuitori, iar stareţul mănăstirii este protosinghelul Ioan Paven, care face prin intermediul postului nostru de radio un îndemn către toţi credincioşii de a participa la bucuria acestui praznic.

Recomandari

Alte Articole