Imagini pentru filmul „Exploratorul” au fost filmate in doua pesteri din comuna Garda de Sus

Cativa tineri pasionati de cinematografie care realizeaza un film documentar de lung metraj despre viata si activitatea lui Emil Racovita cu titlul „Exploratorul“, au vizitat doua pesteri din judetul Alba, cercetate de-a lungul anilor de marele savant. Este vorba despre Pestera Ghetarul de la Scarisoara si Pestera de sub Zgurasti, ambele fiind pe teritoriul comunei Garda de Sus.

Echipa care a filmat este una profesionista. Recent s-a intors din Antarctica, unde a filmat, de asemenea, pe urmele exploratorului Emil Racovita. Este condusa de Gabor Xantus regizor si realizator de filme documentare la TVR, profesor universitar la Facultatea de teatru si televiziune din cadrul Universitatii Babes – Bolyai, Cluj. Director de imagine este Aron Xantus.

„In urma cu 15 ani m-am hotarat sa realizez un film biografic postum, plecand pe urmele marelui savant, prin muntii Apuseni, prin Europa Occidentala pana in Antarctica. Recent ne-am intors din Antarctica si iata, iar ne aflam in mijlocul gheturilor. Probabil ca si Emil Racovita avea aceasta atractie nostalgica, poate romantica, dupa calatoria in Antarctica, dorea sa gaseasca din nou gheata. Aici in Ghetarul de la Scarisoara a gasit acel mediu, care era cu mult mai aproape de el, si probabil ca aici a retrait acele superbe si fascinante zile pe care le-a petrecut in Antarctica”, a declarat regizorul Gabor Xantus. Filmul se bucura de sprijinul prof. dr. Gheorghe Racovita, autorul, printre altele, a unei biografii despre cunoscutul om de stiinta.

Documentarul este produs de Fundatia Arte Vizuale, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Coproducator este Terra Incognita ONG, iar partener media este The National Geographic Magazine Romania. Pentru filmari, echipa a avut nevoie de aprobarea Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei Romane precum si cea a Parcului Natural Apuseni. De asemenea la filmari au participat si membri ai Asociatiei Speologice Sfinx Garda, care au ajutat si au pus la dispozitie materialul tehnic speologic si de iluminare necesar.

Pestera Ghetarul de Scarisoara este cel mai important obiectiv turistic natural deoarece adaposteste peste 75000 de metri cubi de gheata si este declarata „Monument al Naturii“ in Romania. Pestera este situata in partea de vest a Parcului Natural Apuseni, in comuna Garda de Sus jud. Alba. Iluminarea a fost refacuta de curand cu LED-uri si pune in evidenta formatiunile de gheata transparenta care se formeaza primavara, cand aerul rece captiv in pestera reingheata apa care patrunde de la suprafata in urma topirii zapezi.

Pestera de sub Zgurasti adaposteste cel mai mare lac subteran din Romania  de circa 10.000 de metri cubi. Pestera are 2 intrari, dintre care una de dimensiuni spectaculoase, iar in perioada ploioasa, interiorul pesterii este inundat formandu-se un adevarat lac de cateva zeci de metri patrati.  Lumina intrata in pestera prin cele doua portaluri creeaza o atmosfera de-a dreptul fascinanta si ofera un spectacol de lumina de-a dreptul impresionant.

Cristina Pasca

 

Recomandari

Alte Articole