Doi chinezi, administratori ai unei societăți din Zlatna, cercetați pentru evaziune fiscală și înșelăciune

Poliţiştii de investigare a fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au documentat activitatea infracțională a reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Zlatna care în perioada 2007 – 2014 au creat un prejudiciu bugetului de stat de peste 700.000 mii lei.
Aceeaşi administratori sunt cercetaţi pentru înşelăciune în dauna angajaţilor societăţii pe care i-ar fi prejudiciat cu peste 240.000 lei.
În urma unei percheziţii efectuată la sediul societăţii au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 22.000 de lei.

În fapt, în urma cercetărilor efectuate de poliţiştii de investigare a fraudelor din IPJ Alba, într-un dosar penal cei-i priveşte pe doi cetăţeni chinezi, administratorii unei societăţi comerciale din Zlatna ce are ca obiect de activitate prelucrarea şi comercializarea de material lemnos, a rezultat că în perioada 2007 – 2014, aceştia s-au sustras de la plata obligaţiilor datorate bugetului general consolidat al statului, înregistrând în statele de plată lunare, salarii aferente angajaţilor mult diminuate faţă de cele real acordate.
Mai mult, în perioada 2012 – 2014, angajaţilor societăţii li s-au acordat tichete valorice de masă, contravaloarea acestora fiindu-le reţinută, fără drept, din salariul lunar acordat, sub justificarea că „acesta este prevederea legală”.
Pentru administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, în data de 15.10.2014, la sediul societăţii, locaţie unde cei doi cetăţeni chinezi au domiciliul, a fost efectuată o percheziţie. Poliţiştii au beneficiat de sprijinul funcţionarilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba şi ai I.S.V. Alba, cu această ocazie fiind ridicate documente referitoare la evidenţa dublă a listelor de plată ale salariaţilor precum şi alte mijloace de probă.
Controlul a evidenţiat şi fenomenul muncii la negru, sancţionat contravenţional de inspectorii din cadrul I.T.M. Alba.
De asemenea, în urma verificărilor comune efectuate de poliţie şi reprezentanţii I.S.V. Alba, a fost identificată cantitatea de 38.200 kilograme brichete pentru foc şi un număr de 10 paleţi cu lemn de foc, în valoare de 22.000 de lei, care nu erau evidenţiate în documentele contabile ale societăţii. Întreaga cantitate de material lemnos a fost indisponibilizată.
Din cercetări a rezultat că, prin faptele lor, cei doi administratori ai societăţii comerciale au cauzat bugetului de stat, un prejudiciu de peste 700.000 lei, reprezentând impozit pe venit şi contribuţii cu reţinere la sursă nedeclarate şi neachitate în vreme ce prejudiciul cauzat în dauna angajaţilor societăţii este de peste 240.000 lei.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de evaziune fiscală, faptă prevăzută de art. 9 al. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005 şi înşelăciune în dauna angajaţilor societăţii, faptă prevăzută de art. 244 al. 1 Cod Penal precum şi pentru stabilirea întregii activităţi infracționale a celor doi administratori de firmă.

Recomandari

Alte Articole