Bani pentru vizita Papei la Blaj

Primarul municipiului Blaj, domnul Gheorghe Valentin Rotar, anunță că administrația blăjeană, cu sprijinul Consiliului județean Alba și al Instituției Prefectului din județul Alba, a inițiat un proiect de hotărâre de guvern, prin care solicită Guvernului României un sprijin financiar în valoare de 4.635.203,95 lei, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru organizarea vizitei Sanctității Sale, Sfântul Părinte Papa Francisc, la Blaj, în data de 2 iunie 2019. Municipiul Blaj intenționează să utilizeze suma solicitată Guvernului pentru lucrări de investiții, reparații și dotări în vederea bunei desfășurări a acestei vizite istorice din iunie 2019. Principalele lucrări vizate sunt: reparații capitale și curente pe străzile din municipiul Blaj, continuarea lucrărilor de reabilitare la Colegiul Național “Inochentie Micu Clain”- imobil construit în perioada 1925-1929 și cu fonduri donate de Vatican, lucrări de reabilitare ale Monumentului GLORIA de pe Câmpia Libertății, lucrări de amenajare și dotări cu mobilier urban pe traseul vizitei Suveranului Pontif, cheltuieli cu organizarea evenimentului. Vizita Sfântului Părinte la Blaj este un eveniment major, care nu se referă doar la Blaj, ci are legătură cu România și cu istoria românilor din Transilvania.

Beatificarea celor șapte Episcopi Greco-Catolici, martiri pentru Hristos, morți în timpul regimului comunist, de către Sanctitatea Sa pe Câmpia Libertății de la Blaj, face ca data de 2 iunie 2019 să reprezinte cel mai important moment al vizitei Sfântului Părinte, iar cu acest prilej Blajul și România vor deveni centrul de interes al catolicismului din întreaga lume. Motivarea solicitării unui sprijin financiar către Guvernul României este dată de faptul că, față de București și Iași, alte municipalități care au onoarea de a găzdui un eveniment de asemenea amploare, Blajul – deși are capacitatea administrativă și organizatorică de a gestiona un astfel de moment – are nevoie și de un suport financiar suplimentar necesar pentru a organiza la cel mai înalt nivel vizita Suveranului Pontif. În acest context, comunitatea locală a luat act  cu interes de sprijinul financiar substanțial acordat de Guvernul de la Budapesta

Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, pentru primirea Sfântului Părinte la Șumuleu și consideră că la rândul său Guvernul României poate face un gest similar de sprijin față de  Blaj. Primarul municipiului Blaj își exprimă satisfacția că reprezentantul Guvernului în teritoriul – Prefectul județului Alba și Consiliul Județean Alba au înțeles momentul istoric pe care-l va trăi comunitatea noastră și au făcut demersurile necesare pentru a înainta Guvernului României, spre aprobare, acest proiect de act normativ. De asemenea, Primarul municipiului Blaj își exprimă speranța că Guvernul României va înțelege importanța evenimentului de pe Câmpia Libertății de la Blaj și că, spre deosebire de Anul Centenar 2018 – când nu a alocat Blajului niciun sprijin financiar, deși Blajul celebra 170 de ani de la Marea Adunare Națională de la 1848 – de această dată va acorda importanța cuvenită Blajului, Câmpiei Libertății, Școlilor Blajului și Bisericii Greco-Catolice, fără de care nu ar fi existat poate nici 1 Decembrie 1918 și pentru care se întâmplă vizita Suveranului Pontif la 2 iunie 2019.

În aceste zile nu mai este loc de orgolii politice ci a sosit vremea «să mergem împreună», spre a ne ridica cu demnitate la înălțimea acestui moment istoric!

Recomandari

Alte Articole