Depresiunea Topliței este de fapt partea Nord-Vestică a Depresiunii Giurgeului. Este situată în valea râului Mureș și a afluenților săi, la intrare în defileul Toplița-Deda (40 km). Face parte din acel mare lanț de depresiuni care traversează mijlocul Carpaților Orientali de la Depresiunea Maramureșului până la Depresiunea Brașovului. La Toplița albia largă a Mureșului și punctele de revărsare ale afluenților săi au format o mică depresiune pe care mai multi cercetători o numesc Depresiunea Topliței.
Această parte a Depresiunii Giurgeului este asemănătoare depresiunilor nordice din Carpații Orientali (Borsec, Bilbor, Drăgăioasa, Dorna, Maramureș), care la rândul lor sunt mici depresiuni formate din văi. Partea de mijloc și sudică a depresiunii Giurgeului este caracterizată de alte forme morfologice – este asemănătoare câmpiilor, largă, precum depresiunile Ciucului și Brașovului.
Mica depresiune înconjurată de Munții Călimani, Ghurghiului și Giurgeului formează o unitate morfologică aparte cu geosistemă proprie. Că este atât de diferită de zonele vecine se poate explica prin faptul că valea Mureșului care este strâmta între Remetea și Sărmaș – care este caracterizată de multe dealuri – se lărgeste formând o mică depresiune a cărei lungime este de aprox. 10 km și lătime de 3-4 km. De această depresiune aparțin și terasele de la poalele munților. Dacă luăm în considerare și teritoriile care aparțin de Toplița suprafața este de 410 km2. Cea mai mare așezare a depresiunii este Toplița, care se află în coltul de NV al județului Harghita la granița cu județul Mureș.
Sfaturile ANPC la achiziționarea legumelor și fructelor proaspete
În urma rezultatelor recentei tematici de control, desfășurate de Autoritatea Națională...
Deschide