Vizitele ministeriale nu se mai termine in Alba ,ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, s-a aflat de aceasta data în judeţul nostru pentru a vedea stadiul lucrărilor la tronsonul de autostradă Orăştie-Sibiu, care traversează judeţul nostru, dar şi să vadă la faţa locului problemele de infrastructură rutieră din Alba. Vizita ministrului Transporturilor a venit în urma demersurilor făcute de deputatul liberal Teodor Atanasiu, care este şi candidatul USL la preşedinţia CJ Alba.
Vizita ministrului Transporturilor a început la Cugir, unde la sediul Primăriei s-a întâlnit cu reprezentanţi ai PNL Alba, iar după aceea s-a deplasat la punctul de lucru al autostrăzii Orăştie-Sibiu de la Balomir, unde a fost însoţit de prefectul Dan Simedru, preşedintele PNL Alba Teodor Atansiu, vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman şi primarul oraşului Cugir, Adrian Teban. Reprezentanţii administraţiei locale din Cugir au sesizat în urmă cu câteva luni lipsa accesului oraşului de la poalele Drăganei la autostrada Orăştie-Sibiu, fapt ce ar avea reprecursiuni negative la dezvoltarea economică şi socială a oraşului.
Ministrul a declarat la Balomir că este imposibil ca un oraş care are 30.000 de locuitori să nu aibă acces la autostradă, dar va face tot ce-i stă în măsură pentru a rezolva situaţia.
„Am discutat cu ministrul Transporturilor câteva subiecte de interes pentru judeţul Alba, în primul rând vreau să spun că am avut o discuţie cu primarul oraşului Cugir în legătură cu solicitarea Cugirului de a fi legat la autostrada de pe Culoarul IV european, respectiv la tronsonul de autostradă Orăştie-Sebeş printr-o ieşire directă în dreptul Cugirului, fiindcă se ştie că cea mai apropiată ieşire proiectată iniţial era la 20 de km de nodul de la Şibot. De asemenea, am discutat despre fostul nostru proiect de fezabilitate făcut de ministrul Orban, pe care apoi miniştrii PDL, de la Berceanu încoace, l-au aruncat undeva într-un sertar, este vorba de drumul rapid care să lege cele două autostrăzi: Bechtelul, şi cea de pe culoarul IV european, şi de asemenea am vorbit despre un proiect mai vechi de al meu de pe vremea când eram preşedinte al CJ Alba şi prin care am vrut să dezvoltăm zona turistică din munţii Meridionali care sunt pe teritoriul judeţului Alba. Am făcut cu ministrul Orban drumul de pe Valea Sebeşului, Transalpina, am clasificat drumul de pe Valea Cugirului ca drum judeţean şi vrem, dacă putem intra într-un parteneriat cu Ministerul Transporturului şi CJ Alba, ca să legăm acest drum de Transalpina şi să facem un circuit în buclă, turistic, pentru acei munţi.
Am vorbit şi despre alte drumuri şi în special de drumurile din Apuseni, care trebuie să intre într-un proces de reabilitare, şi ne-am consultat ca să vedem cel mai apropiat termen când se poate face acest lucru pe DN74 şi DN 75, pentru că în acest an bugetul ministerului nu conţine fonduri pentru reabilitarea acestor drumuri”, a declarat Teodor Atanasiu.
Ministrul Transporturilor a declarat că drumurile turistice trebuie să fie o prioritate. De asemenea, Ovidiu Silaghi a spus că Alba stă bine, foarte bine la proiecte în pregătire, multe făcute de pe vremea lui Ludovic Orban. „Au rămas în aşteptare şi multe sunt cu perioadă de execuţie până după 2014. Am 2 pagini, aproape 3, după 2014 şi doar 2 pagini, una cu atostrada şi o jumătate cu drumurile naţionale. Asta este drum naţional cu data de recepţie în 2014, în septembrie: DN67 C şi cu termen de finalizare în aprilie a lucrărilor de reabilitare: DN74. Restul, în afară de autostradă, nu sunt bugetate. Acesta este motivul pentru care am decis împreună cu d-nul Atanasiu, viitorul preşedinte al CJ Alba să facem împreună proiectul de buget pe 2013, să vedem care din proiecte le putem prinde. Anul acesta vom merge însă pe bugetul existent”, a declarat ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Ministrul Transporturilor a spus şi faptul că nici o lucrare nu va fi oprită dar constructorii trebuie să-şi respecte termenele. În ce priveşte autostrada Orăştie-Sibiu, tronsonul din judeţul Alba este finalizat în proporţie de 16%, iar descărcarea arhelogică va continua şi se va finaliza în termen. Constructorul a promis în faţa ministrului că se va lucra în trei schimburi, pentru a recupera întârzierea la lucrări, şi a asigurat că lucrările vor fi finalizate la termen, în aprilie 2014.
Un alt subiect abordat a fost cel al şoselei înalte Transalpina, care străbate şi judeţul Alba. Ministru Transporturilor a precizat că lucrările sunt finalizate în proporţie de 81,5%, urmând ca în septembrie 2012 să fie finalizate lucrările.

Recomandari

Alte Articole