Un bărbat din Alba Iulia a încercat să vândă o statuie dacică pe care o furase

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au surprins în flagrant delict și reținut un suspect care încerca să vândă o statuie fragmentată. În cursul zilei de 18 septembrie, procurorii au solicitat magistraţilor Judecătoriei Alba Iulia arestarea preventivă a suspectului, propunerea fiind admisă pentru o perioadă de 20 de zile.

În fapt, în luna iunie 2012, o echipă a firmei suspectului, efectuând lucrări de săpături pe strada Dacilor din cartierul Partoş, a descoperit o statuie din marmură albă, fragmentată. Suspectul s-a prezentat la locul săpăturilor, de unde, omiţând prevederile legale privind obligativitatea declarării descoperirii, a ridicat şi transportat la domiciliul său statuia, compusă din corpul personajului şi o gambă ruptă.

La data de 13 septembrie a.c., polițiști din cadrul I.P.J Alba, au obținut mai multe informații cu privire la efectuarea unei tranzacţii având ca obiect o statuie provenind din situl arheologic Apulum. Astfel, în seara zilei de 17 septembrie a.c., a fost organizat un flagrant, suspectul fiind surprins, în parcarea stadionului Unirea din Alba Iulia, în timp ce efectua o tranzacţie de vânzare-cumpărare, cu statuia fragmentată, aflată asupra sa. Piesele au fost ridicate şi depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Suspectul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază o ordonanță emisă de procurori. În cursul zilei de 18 septembrie a.c., procurorii au solicitat magistraţilor Judecătoriei Alba Iulia arestarea preventivă a suspectului, propunerea fiind admisă pentru o perioadă de 20 de zile.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, alte 8 fragmente cuprinzând baza şi membrele superioare ale statuii, au fost însuşite de un alt suspect, din săpătura aflată în faţa casei sale.

În urma efectuării unei percheziţii domiciliare, la data de 18 septembrie a.c., respectivele părţi componente au fost ridicate de organele judiciare şi depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, statuia fiind integral reconstituită.

Conform evaluării experţilor, artefactul compus din cele 10 fragmente recuperate reprezintă statuie monumentală din marmură, originală şi provine din situl arheologic de interes naţional şi prioritar Apulum, Colonia Aurelia Apulensis, oraşul roman din Partoş (sec. II-III), aflat pe Lista Monumentelor Istorice, cod LMI 2010 AB-I-s-A-00001-s, precum şi în lista Registrului Arheologic Naţional, cod RAN. 1026.02. Conform unei estimări prealabile piesa face parte din categoria de bunuri încadrate în „Tezaur”, fiind evaluată la minim 20.000 euro. Prejudiciul produs Statului Român, a fost recuperat integral.

Statuia este din marmură de import (probabil din Asia Mică) şi datează din sec. II p.Chr. Ea aparţine unui tip iconografic cunoscut sub numele de „Hercules Farnese”, o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (sec. IV a. Chr.). Din Dacia se mai cunoaște o singura piesă de marmură similară, găsită la Mehadia şi păstrată la Kunsthistorisches Museum din Viena (H = 52 cm), dar care este mai rudimentar cioplită.

Conform art. 49 din Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, republicată în 2008: persoanele fizice care au descoperit în mod întâmplător bunuri din categoria celor prevăzute la art. 46 alin. (1) sunt obligate să le predea, în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unității administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea.
(2) Primarul este obligat să înștiințeze serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii în termen de 72 de ore, cu privire la bunurile descoperite, luând totodată măsuri de pază şi de conservare a acestora.
(3) Primarul este obligat sa predea bunurile astfel descoperite, în termen de 10 zile, serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii.

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba.

Recomandari

Alte Articole