Sute de copii implicați în practicarea tradițiilor de primăvară de la Dragobete până la Buna Vestire

“Vine, vine primăvara” – complex de acțiuni dedicat unui nou început pentru oameni și natură

Sute de copii implicați în practicarea tradițiilor de primăvară de la Dragobete până la Buna Vestire

În această perioadă a anului, Calendarul popular al culturii noastre tradiţionale poate constitui sursa de redescoperire a ceea ce ar trebui să însemne viaţa bazată pe “ordine”; “rânduială”, trudă”; “împăcare cu semenii şi natura “; “dragoste” ; “puritate” şi, mai ales, “SĂRBĂTOARE” .
Ce este sărbătoarea şi cum se pregătește? La această întrebare, asociaţia noastră caută şi dă răspunsuri prin complexul de acţiuni “Vine, vine primăvara“ în care sute de copii, cadre didactice, părinți, salariați și voluntari din 10 școli din județul Alba aduc PRIMĂVARA în sufletele lor și ale semenilor.
Debutul acţiunii îl reprezintă 24 februarie când este Ziua de DRAGOBETE – simbolul încrederii, apropierii şi al dragostei curate dintre oameni, zi dedicată acțiunilor de informare și practicare a obiceiurilor de înfrățire cu semenii și cu natura. Încurajăm ieșitul în natură pentru a culege “ghiocei şi a aduna apă din zăpadă netopită” – obicei specific aceste zile, sau pentru a asista la “nunta păsărilor şi începerea construirii cuibului”. Cei mai mari dintre beneficiari îşi vor “alege fraţi de sânge“ sau “logodnici de un an”, sau vor face “descântece“– practici legate şi ele de Dragobete.
Urmează alte zile pline de semnificaţie pentru cultura noastră populară care vor fi marcate prin activităţi diverse: 1 Martie – zi în care vom distribui pe ulițe și străzi MĂRȚIȘOARE confecționate de către beneficiarii noștri; 1-9 Martie – Babele; 23 Martie – Sfântul Toader şi 25 Martie – Buna vestire. Pentru toate sunt prevăzute activităţi menite să ajute copiii să descopere ceea ce este specific poporului nostru şi ne diferenţiază de alţii şi, mai ales, să înţeleagă funcţiile esenţiale ale sărbătorii . Învățăm împreună, simțim și sărbătorim românește! Da, sărbătorim, nu petrecem, pentru că între sărbătoare și petrecere este o mare diferență, iar copiii au dreptul, și noi datoria, să-i susținem în păstrarea identităţii naţionale.
Vă invităm să marcați sărbătorile prin:
Întreţinerea relaţiei cu sacrul. Se spune că este bine “să păstrezi tot timpul un deget în barba lui Dumnezeu”, adică să întăreşti relaţia cu sacrul, să-i abaţi pe oameni de la cele lumeşti şi să reînozi legăturile cu “cele de dincolo”.
Refacerea grupului comuntiar- să extinzi relaţiile în afara familiei, a vecinilor şi a prietenilor. Să te gândeşi la comunitatea în care trăieşti şi să faci ceva pentru ea.
Punerea societăţii în acord cu Cosmosul- adică să formezi întregul. Să te ocupi de mersul Soarelui pe cer, de puterea vântului şi a ploii, de fertilitatea pământului, de pericolul care sunt lupii, şerpii şi insectele.

Sărbătoarea se pregăteşte! În ea trebuie să investeşti tot ce ai, crezând în puterile ei benefice și sigur binele își va face simțită prezența în viața noastră. Eu cred cu tărie că primăvara și tradițiile sunt dascăli de excepție care se dăruiesc celor care știu să asculte, și să învețe, și să înțeleagă că orice început trebuie pregătit și are rostul lui în devenirea omului și a naturii.

Sociolog, Maria Ilea

Recomandari

Alte Articole