Situația cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, pneumonii și gripe, în județul Alba

În județul Alba, de la începutul sezonului rece, au fost confirmate de către laboratorul Institutului Cantacuzino București 30 de cazuri de gripă. 23 dintre acestea au necesitat internare, fiind între timp externate, iar șapte cazuri au fost tratate la domiciliu, de către medicii de familie din județ. Pacienții au avut o evoluție favorabilă și răspuns pozitiv la tratamentul medical.

Din totalul celor 30 de cazuri, 19 sunt din Alba Iulia, câte două din Sebeș și Ciugud, respectiv câte unul din Teiuș, Galda de Jos-Cetea, Ighiu – Țelna, Livezile – Poiana Aiudului, Meteș – Ampoița, Stremț și Vințu de Jos. 21 de cazuri au fost diagnosticate cu virus gripal tip AH1, respectiv nouă cu virus gripal tip AH3. 17 sunt femei, 13 sunt bărbați.

În săptămâna 11-18 februarie, în județul Alba, au fost înregistrate 2.677 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), dintre care 45 au necesitat internare.

De asemenea, săptămâna trecută au fost înregistrate 417 pneumonii, dintre care 78 au necesitat internare.

Este necesar ca populația să aplice cu rigurozitate recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

  •       Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  •       Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  •       Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  •       Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  •       Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei.

Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și DSP Alba recomandă evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, recomandăm prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă, se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături.

Se recomandă persoanele vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

 

Biroul de presă al DSP Alba

Recomandari

Alte Articole