Silva Logistic Services. Varful Patru si al Carpei, circul glaciar Sureanu, Rezervaţia Iezer – Sureanu, lacul Oasa, Luncile Prigoanei, Poarta Raiului

Despre legendele lacului ”fără fund” vorbesc cel mai bine ciobanii care îşi pasc oile în apropierea acestuia.

Ciobanii ce îşi duc turmele pe culmile Şureanului, ale Vârfului Pătru şi ale Cârpei, se întâlnesc uneori pe malul iezerului, la o poveste.

Niciodată însă nu îndrăznesc să intre în apele turcoaz ale lacului.

”Niciodată nu facem baie aici. Se spune ca este un balaur care te trage la fund. Că o fi aşa sau nu, n-avem chef să aflăm pe pielea noastră”, spune un cioban care ajunge des cu oile în apropierea iezerului

În realitate, faptul că lacul este unul glaciar face ca apa să fie extrem de rece în orice anotimp.

Chiar şi după zile întregi de căldură, apa rămâne foarte rece şi scăldatul este imposibil.

Specialiştii spun că e vorba despre efectul pe care îl are apa foarte rece asupra corpului uman.

După câteva minute de îmbăiat în apa respectivă, corpul devine greoi, mişcările încete şi apare senzaţia că eşti tras în jos de o forţă necunoscută.

Astfel şi-au găsit sfârşitul mai multe persoane care au avut curajul să se scalde în iezer.

Iezeul are o adâncime de 8 metri, o lungime de 94 de metri și o lățime de 91 m, însă limpezimea apei creează iluzia optică a adâncimii mici.

Specialiştii spun că este vorba despre „circul glaciar Şureanu”, sculptat în resturile domoale ale platformei Şureanu-Comărnicelu.

Lacul poate fi cel mai bine admirat de pe traseul de urcare pe masivul Şureanu.

Iezerul se situează la 1840 m altitudine, sub vârful omonim (Vf. Şureanu – 2059 m).

Pe lângă panorama lacului pe fundul căruia se pot vedea bolovani uriaşi, vei putea admira priveliştea oferită de Masivul Şureanu.

De reţinut pentru cei care vizitează această oază de natură este faptul că înotul în iezer este interzis.

Claritatea apei creează iluzia optică a adâncimii mici. În realitate, însă, apa este adâncă încă de la mal şi extrem de rece, astfel că, şi vara, un scăldat în lac poate da crampe musculare, care pod duce chiar la deces.

Accesul la lac este relativ simplu. Se ajunge aici pe DN 67 C, prin Şugag şi si apoi pe DJ 704, pe partea dreaptă a lacului Oaşa. Se trece, apoi, pe lângă Mănăstirea Oaşa, prin Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului. În total, din Sebeş sunt 80 km, ce pot fi parcurşi în circa 2 ore.

Rezervaţia Iezer – Şureanu este un loc de o frumuseţe aparte, pe care sub nici o formă nu trebuie ratat în zona Sebeşului.

Apa lacului, deosebit de limpede, aşezată în vana glaciară de piatră şi flancată de arbori de conifere imprimă o stare de contemplare unică.

Pentru a întregii starea profundă de meditare este recomandată urcarea pe vârful Şureanu.

Recomandari

Alte Articole