Silva Logistic Services. Valea Ocoliselului, Muntele Mare, locuri panoramice spectaculoase, de belvedere.

Pornind dinspre Turda, pe Valea Arieşului cale de cca. 25 de km, se ajunge la confluența Văii Arieşului cu Valea Ocolișelului, apoi se urmează drumul frumos spre satul Ocolişel, care traversează Defileul Ocolișelului. Din Runc încep marcajele BA (traseul 11) care ne conduc pe malul drept al râului, pe un drum de pământ care traversează un sector de luncă frumos și ajunge într-o poiană mare cu case vechi (La Jderești). Mai sus poteca se îngustează înghesuită între apă și stânci și pătrundem în Cheile Ocolişelului. Chiar dacă nu sunt la fel de spectaculoase ca alte chei din Muntele Mare (ex. Cheile Runcului), Cheile Ocolișelului impresionează şi ele prin peisajul sălbatic.

Putem opta să le parcurgem direct prin apă (dacă râul nu este umflat) sau pe deasupra stâncilor. Vizitarea Cheilor impune turiștilor să sară ”din piatră în piatră”, dar cu toate acestea versanții împăduriți, cu grohotișuri de pietre și pereți verticali, ne fură privirea. La un moment dat, pe dreapta se ridică un colţ de stâncă mai semeţ, numit Cetatea.

În anul 2014, un grup de voluntari coordonați de Fundația World Vision, au marcat și au construit două locuri de popas în zona stâncii numită „La Cetate”, proiect în cadrul strategiei locale menită să dezvolte zona minieră defavorizată Iara. În dreptul unui panou informativ, căutăm cu atenție (mai ales în perioada de maximă vegetație) intrarea în circuitul Cetății – Cheile Ocolișelului (traseul 12) La capătul potecii înguste cu grohotiș, ce urcă tot mai aproape de baza abruptului, se iese din pădure, apoi se ajunge la locul de popas amenajat în partea superioară a stâncilor “Cetatea”, lângă un panou informativ, loc panoramic spectaculos de belvedere asupra Cheilor Ocolișelului și bazinului Văii Iara

Recomandari

Alte Articole