Silva Logistic Services. Transursoaia, Albac, Horea, Huedin, Varful Petreasa, Pasul Ursoaia, Belis, Poiana Horii, Matisesti.

Petreasa este un loc de poveste, situat în comuna Horea, Munții Apuseni. Locul a devenit cunoscut datorită accidentului aviatic din 20 ianuarie 2014 când avionul condus de Adrian Iovan a atrerizat forțat în apropierea vârfului, la limita dintre județele Alba și Cluj. În urma acestui eveniment și-au pierdut viața două persoane. Epava avionului a fost găsită de localnicii din Petreasa, care au mers pe baza informațiilor aflate la televizor!

Accesul auto la Petreasa se poate face din două direcții:

-Dinspre Cluj pe la Beliș și apoi pe drumul Poiana Horii-Horea pe DN1R, trecând prin Pasul Ursoaia 1320m.
Este un drum îngust, asfaltat în ultimii ani care străbate munții într-un cadru natral deosebit, prin păduri de brad și cu multe izovoare amenajate. Drumul a fost denumit Transursoaia! Din Pas drumul începe o coborâre accentuată trecând prin satul Matișești și apoi ajungînd la Horea.

Atenție la direcție, dacă cauți pe GPS Petreasa acesta te va duce în satul Petreasa pe un drum pietruit, care urcă până la 1400m și se închide. Acesta nu are legătură cu Vf. Petreasa, locul cu accidentul aviatic, așa că odată ajuns în zonă este bine să întrebi localnicii de Drumul lui Iovan.

-Dacă vii de pe Valea Arieșului va trebui să mergi din Albac spre nord, pe DN1R, spre Huedin, până la Horea.

Începând cu anul 2015 primăria comunei Horea a început modernizare și asfaltarea drumului spre Petreasa până la altitudinea de 1600m, astfel că acum se poate ajunge pe asfalt până în vârful muntelui, la 800m de locul accidentului.  Aici vei descoperi o parcare mare precum și un popas amenajat pentru turiști, cu izvor, mese, terasă acoperită, sobă cu lemne, grătar, toaletă. Începând din ianuarie 2021 aici s-a deschis și o cabană cu restaruant, care oferă și 10 locuri de cazare.

Recomandari

Alte Articole