Silva Logistic Services. Te asteptam deasupra lumii! De aici incepe „imparatia lui Zamolxe”!

,,Te așteptăm deasupra lumii”, ar putea suna un îndemn de promovare al acestei zone cu statut de localitate rurală ecologică, datorită produselor alimentare, calității aerului și a pășunilor și pădurilor care înconjoară așezarea. Specificul zonei este dat de tradițiile și obiceiurile păstrate cu sfințenie, meșteșugurile reprezentate de ateliere de lucru și ansambluri folclorice, dintre care ,,Junii Mariselului” – incluși în patrimoniul UNESCO.

Comuna Mărișel este una dintre cele mai vizitate din județul Cluj, o adevărată stațiune turistică montană în dezvoltare, așezată pe un platou înalt la o altitudine de cca. 1200 de m, cu gospodării și unități de cazare răsfirate în lungul drumurilor și văilor, într-o perfectă armonie cu pădurile din jur. Este cel mai întins platou montan locuit din Apuseni!

Puținele culturi agricole (cartofi), îndeletnicirile principale bazate pe creșterea animalelor (cu colibe grupate în nămașe) și tăierea lemnului, au dat numele locuitorilor, care până nu demult se mândreau a fi mocani.

Legendele locale spun că din Mărișel începe „împărăția lui Zamolxe”, ce se întinde pe tot Defileul Răcătăului spre comuna Măguri-Răcătău.

Satul Mărișel a fost înfiinţat în decursul secolului al XVIII-lea, de către moţi plecaţi din Munţii Abrudului, iar în timp s-au păstrat povești la granița între istorie și legende. Regiunea are o istorie veche a rezistenței și luptei pentru drepturi. Aici a avut loc, la 6 iulie 1849, bătălia în care cetele moţilor, conduse de Avram Iancu şi alcătuite din aproximativ 500 oameni, între care și femei, au învins oastea maghiară, apărând astfel centrul de comandă românesc de la Câmpeni. (detalii istorice).

Pelaghia Roșu, născută în Mărișel (1800), alături de mai multe femei deghizate în lăncieri, a declanşat un atac călare asupra inamicului, acesta crezând că este vorba despre cavaleria moților. A fost o strategie crucială, dovedită salvatoare pentru această ultimă luptă pentru libertatea moților față de asuprirea Ungariei.

Pelaghia Rosu – eroina din Marisel

Astfel, în 1996 – 1997 a fost turnat bustul din bronz în memoriam Pelaghia Roşu, mândria comunei, cea mai cunoscută eroină a Revoluţiei din Transilvania de la 1848, la mică distanţă de Crucea Iancului, ridicată în 1924. În jurul acestora are loc anual sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului, cea mai mare manifestare de acest gen din judeţul Cluj, care se desfăşoară de 170 de ani.

Pelaghia Rosu – eroina din Mărișel

Crucea lui Avram Iancu de la Fantanele Marisel – © Popasul Iancului

Un alt loc emblematic, invitație pentru întoarcere în timpurile moților, este Muzeul Satului Mărișel, minuțios împodobit cu obiecte care datează de peste 150 de ani și costume tradiționale țesute din lână sau cânepă.

Muzeul Satului Marisel – © ClujCom

Pe lângă tradițiile locale, Mărișelul reprezintă un punct important și pentru știință. Aici este amenajat un Observator Astronomic privat, cu echipament de ultimă generație. Cerul este senin în cea mai mare parte a anului, iar asta permite monitorizarea stelelor și eventualelor pericole, investigarea undelor radio ș.a. Este o atracție pentru turiști și pasionați, iar vara se organizează tabere de astronomie pentru elevi.

Observatorul Astronomic Marisel – © ClujCom

Observatorul Astronomic Marisel – © ClujCom

În itinerariu se poate include și un popas la Biserica Sf. Arhangheli Gavriil și Daniil din Mărișel, una dintre cele mai valoroase lăcașuri de cult din zonă, unde se pot admira portretele în medalion ale moților Horia, Pelaghia și Iancu, pictate pe pereți.

Pe platoul de pe Vf. Dobruș, la aprox 2 km de Crucea Iancului, a fost construită recent Mănăstirea Crucea Iancului, la altitudinea de 1340 de m (Continuare aici)

Recomandari

Alte Articole