Silva Logistic Services. Tara Secaselor, drumul sarii si plutasii de pe Mures

Ţara Secaşelor este o zonă colinară ce oferă felurite faţete ale unui ansamblu multicultural specific sudului Transilvaniei, de la vestigii dacice şi romane, cetăţi medievale şi ansambluri fortificate, până la pitoreşti bisericuţe de lemn.

Exploatarea sării în regiune este menţionată de timpuriu. Se cunoaşte un „drum al sării” încă din vremuri preistorice. Romanii au inclus Ocna Sibiului într-o adevărată reţea de exploatare, punând bazele aşa-numitului „Drum al sării”. Traseul Ocna Sibiului – Rusciori – Mag – Amnaș – Apoldu de Jos – Sebeș – Alba-Iulia reprezintă vechiul drum al sării pe care îl parcurgeau comercianții încărcați cu aurul alb din salinele de la Ocna Sibiului.

Se cunosc rute din evul mediu sau din perioada habsburgică, ori spectaculoasele transporturi efectuate de cărăuşii cu care trase de boi, urmând ruta Ocna Sibiului – Topârcea – Ludoş – Sângătin şi până la Vinţu de Jos, de unde erau preluate de către plutaşii de pe Mureş.

Prelucrarea sării a constituit o tradiţie veche la Ocna Sibiului, ultima mină de sare fiind închisă în anul 1931, unde s-a format lacul Gura Minei. Lacurile sărate au rezultat din inundarea vechilor ocne şi prezintă cele mai mari concentrații de sare din Europa. În jurul lor s-a întemeiat staţiunea balneo-climaterică Ocna Sibiului, polul turistic al regiunii.(Continuare aici)

Recomandari

Alte Articole