Silva Logistic Services. Statiuni montane cu partii moderne, peisaje superbe si unde ai parte de o vacanta relaxanta la aer curat.

Pentru unii sezonul rece este perioada perfecta de petrecut weekendurile la caldura (fie intr-o tara calda, fie doar in fotoliu cu o carte buna si o cana de vin fiert), insa pentru altii este vremea ideala pentru vacante active pe partiile de schi. Si cum Romania nu duce lipsa de munti inalti, respectiv de domenii schiabile vaste, nu trebuie sa mergi prea departe pentru a te bucura de acest sport de iarna.

Ti-am pregatit un top al statiunilor montane din Romania unde gasesti partii bine puse la punct, peisaje superbe si unde, pe langa schiat poti avea o vacanta relaxanta la aer curat. Cu o masina robusta si functionala, vei ajunge in siguranta in orice statiune montana si pe orice fel de vreme. In plus, fiind un pick-up veritabil si incapator, nu trebuie sa-ti faci griji ca echipamentul de schi nu va avea loc in masina.

1. Sinaia, judetul Prahova

Sinaia are un domeniu schiabil de aproape 17 de kilometri, cu 16 partii si trei trasee de schi. Pentru ca la  Cota 2000 zapada se menține mai mult timp datorita temperaturilor scazute din golul alpin, Sinaia este statiunea cu cea mai mare durată a sezonului de iarnă. Amatorii sportului de iarna au de ales intre patru partii usoare, opt de dificultate medie si trei partii cu nivel dificil. Cea mai lunga, partia Noua, are 2000 de metri lungime si are un grad de dificultate mediu. Schiorii impatimiti pot incerca cele mai dificile partii: Carp, cu o lungime de 1382 de metri, Tarle, de 950 metri sau Papagal, de 900 metri.

2. Busteni, judetul Prahova

Busteni este o statiune recunoscuta pentru domeniul sau schiabil, iar de partia Kalinderu au auzit, cu siguranta, chiar si cei care nu schiaza. Partia Kalinderu 1, de dificultate medie, are 1390 de metri, iar Kalinderu 2, are o dificultate medie spre grea si 1300 de metri. Ambele partii sunt deservite de un telescaun, baby ski si o banda de transport, iar Kalinderu 1 este iluminat, asa ca aici se poate schia si seara. Si incepatorii se vor simti bine aici pentru ca la baza partiei exista un Fun Park cu o partie pentru incepatori, iar pentru copii exista un carusel si un tobogan si alte atractii care ii vor bucura cu siguranta.

3. Predeal, judetul Brasov

In fiecare sezon rece, mii de turisti aleg statiunea Predeal pentru cei 7 kilometri de partii si in special, pentru partia Clabucet – una din cele mai cunoscute din tara. Pe langa Clabucet, cu o lungime totala de 2100 de metri si un grad mediu de dificultate, in zona mai exista alte patru partii de dificultate usoara si medie si una speciala pentru schiorii avansati. Cocosul este cea mai lunga partie din zona, de 2250 de metri, iar cea mai mica este Clabucet Varianta, de 790 de metri.  La baza se afla si o partie pentru incepatori si una pentru copii.

4. Poiana Brasov, judetul Brasov

La doar 14 kilometri de Brasov se afla una din cele mai populare statiuni montane din Romania, preferata atat de schiorii romani, cat si de cei straini. Poiana Brasov are mai bine de 22 de kilometri de partii de schi, cu diferite grade de dificultate, iar partiile sunt deservite de doua telecabine, o telegondola, cinci instalatii de teleschi si doua de telescaun. Aici este si una din cele mai lungi partii de schi din Romania – Drumul Rosu – cu o lungime de 4752 de metri si cu un nivel de dificultate usor, fiind buna chiar si pentru schiorii incepatori. Partiile dificile din statiune sunt partia Lupului, cu o lungime de 2605 de metri, Sub Teleferic, de 2200 de metri si partia Kanzel, de 297 de metri.

5. Paltinis, judetul Sibiu

Situata la 1442 de metri altitudine, in Muntii Cindrel, Paltinis este cea mai veche statiune montana din Romania. Aici se gaseste partia de schi Oncesti cu o dificultate medie, portiuni mai line, dar si unele mai abrupte, cu o lungime de peste un kilometru. Partia este deservita de un telescaun si de nocturna. In zona se afla si un complex modern de schi si snowboard, care dispune de aproximativ 3.5 kilometri de partii, impartite pe diferite categorii de dificultate si nivel. Domeniul include si un Fun Park, dar si o scoala de schi cu o partie special amenajata pentru cei care vor sa invete sa schieze.

6. Ranca, judetul Gorj

Statiunea din Muntii Parang este una din preferatele schiorilor pentru ca are cel mai lung sezon de schi, stratul de zapada se depunde incepand cu luna septembrie si se mentine chiar si pana in mai. Zona cuprinde sase partii de schii de dificultate usoara si medie, deservite de instalatii de teleschi si o partie de sanius special amenajata pentru copii. Cea mai lunga partie din zona are 860 de metri si are o dificultate medie spre avansata.

7. Carlibaba, judetul Suceava

Mentionat pentru prima data in anul 1629, in cronicile calugarilor de la Manastirea Putna, satul Carlibaba se afla intr-un decor montan absolut suberb. In statiunea de schi din judetul Suceava exista doua partii pentru pasionatii sportului de iarna: Margura 1, cu o lungime de 1008 metri si cu un grad de dificultate mediu si Magura 2, de 535 de metri si cu acelasi grad de dificultate. Ambele partii dispun de tunuri de producere a zapezii artificiale.

8. Straja, judetul Hunedoara

La 7 kilometri de Lupeni, la o altitudine de 1445 metri se afla statiunea Straja, cu un domeniu schiabil de 26 de kilometri. Aici sunt amenajate 12 partii de schii, pe toate gradele de dificultate: patru dintre partii sunt de nivel usor, sase de nivel mediu si doua de nivel dificil. Partiile au toate instalatii de transport pe cablu: teleschiuri, telescaun si o banda transportoare, dar se poate folosi si telegondola din Lupeni. Cinci partii au instalatie de nocturna, astfel ca se poate schia pana seara tarziu. Partiile dificile sunt partia Lupului, cu o lungine de 519 metri si partia Canal, de 1200 de metri. Partia Straja, cu o lungime de 8100 de metri, este una din cele mai mari partii de schi din Romania.

9. Suior, judetul Maramures

La aproape 20 de kilometri de Baia Mare se afla una din cele mai atractive statiuni din judetul Maramures. Merita sa faci o vacanta mai lunga in zona pentru a te bucura si de traditiile si obiceiurile specifice zonei, nu doar pentru a schia. In Suior sunt 12 partii, insa domeniul schiabil nu este foarte mare, cea mai mare partie avand o lungime de 2200 de metri. Cele mai multe partii sunt pentru schiorii experimentati, dar cateva au un grad de dificultate mai scazut. Cea mai cunoscuta este partia Mogosa, de 2200 de metri, cu un grad de dificultate ridicat, insa, din pacate, partia nu dispune de nocturna.

10. Madaras, judetul Harghita

Statiunea Harghita-Madaras este situata in Muntii Harghitei, la o altitudine aproximativa de 1675 metri si este considerata una din cele mai spectaculoase statiuni de schi din Transilvania. Are sase partii cu diferite grade de dificultate, deservite de instalatii de teleschi. Este o zona destul de linistita, asa ca este cautata nu doar de schiori, ci si de cei care isi doresc cateva zile de relaxare intr-un peisaj montan cu aer curat.

Recomandari

Alte Articole