Silva Logistic Services. Piatra Sfinxul Lainicilor, Padurea Chitu-Bratcu, Pasul Vâlcan, unul dintre noile teritorii protejate ale Romaniei, Pacul National Defileul Jiului

Unul dintre noile teritorii protejate ale Romaniei, Pacul National Defileul Jiului este o arie acoperita preponderent de paduri, in special de gorun, fag, carpen si frasin. La altitudine, acestea sunt inlocuite de pajistile si golurile alpine. Atingand inaltimea maxima in Pasul Vâlcan (1621 m), aceasta zona este un mediu propice pentru dezvoltarea a sute de exemplare de plante si animale, majoritatea protejate prin lege. De-a lungul potecilor turistice ale parcului poti vedea rasi, vidre, capre negre, specii rare de scorpioni, lilieci pe cale de disparitie; dintre pasari, se remarca acvila de munte, soimul calator, gaia rosie, mierla de apa. In majoritate virgine, padurile ascund puturi naturale, forme carstice si avene, cele mai multe fiind incluse in rezervatii naturale ca Piatra Sfinxul Lainicilor, Padurea Chitu-Bratcu, Stancile Răfăilă.

Parcul natural si peisajele sale de poveste pot fi strabatute atat la picior, cat si cu ATV-urile. Din punctele de belvedere se deschid panorame unice asupra intregii vai, dar si asupra crestelor maiestuoase. Salbaticia culmilor care se inalta deasupra involburatului Jiu, bogatia si diversitatea florei si faunei, aerul curat si linistea altitudinilor fac din acest colt de natura un loc fascinant si enigmatic

Defileul Jiului: o cale ferata misterioasa si un rau de munte

Defileul Jiului este un traseu de neratat. Fie ca decizi sa-l parcurgi cu masina si sa-ti testezi indemanarea in serpentinele stranse, fie ca il admiri din tren, de-a lungul caii ferate incarcate de istorie, prin tuneluri si peste poduri, acesta iti desfata privirea cu imaginile de basm. Imbracate intr-un strat gros de zapada, sub care copacii atarna greu la pamant, stralucind de verdeata sau purtand vesmantul rosiatic al toamnei, culmile care strajuiesc defileul sunt mereu splendide si uimitoare.

Insa valea dintre munti nu iti ofera doar peisaje inedite, ci si ocazia de a practica sporturi distractive si provocatoare. Valea Jiului este zona cea mai cautata si apreciata de catre iubitorii de rafting, care profita de valurile repezi din martie pana in octombrie. Daca nu esti amator de senzatii tari pe ape repezi, poti opta pentru escalada, tiroliana, bungee jumping sau parapanta.

 

Recomandari

Alte Articole