Silva Logistic Services. Pestera Vadu Crisului, Templul egiptean al Pesterii Batranului, Platoul ciuruit de doline de la Zece Hotare.

Pestera Vadu Crisului poate fi considerata pe drept cuvant o pestera cu ,,vad’’, pentru ca se afla pe un traseu turistic frecventat, pentru ca se ajunge usor aici, fie pe sosea asfaltata, din comuna Vadul Crisului, fie cu trenul, coborand la halta Vadu Crisului, care se afla numai la 300 m distanta. Decorul e foarte pitoresc. Apele ce tasnesc din pestera se pravalesc in Cris printr-o frumoasa cascada, iar peretii calcarosi ofera alpinistilor incepatori trasee foarte bune pentru antrenament. Se poate campa in micile poieni din vecinatate sau chiar la pensiunile din localitate.

Pestera Vadu Crisului reprezinta tronsonul aval al unui drenaj subteran mult mai lung, care incepe sub portalul de templu egiptean al pesterii Batranului, din platoul ciuruit de doline de la Zece Hotare. Aici, apele Pestireului se pierd intr-un ponor impenetrabil si parcurg galerii de mai multi kilometri, numai de ele stiute. Noi ne vom multumi sa vedem doar un kilometru, cat reprezinta galeria emersa dintre intrare si sifonul terminal.

Pe acest parcurs pestera prezinta doua nivele distincte. De la intrare inaintam mai intai in lungul paraului subteran, pe nivelul inferior, pana la un sifon, care ne obliga sa urcam in nivelul superior, fosil.

Aspectul general e auster, calcarul are o culoare inchisa, iar podoabele calcitice sunt putine si degradate de peste un secol de trafic turistic. Coboram la galeria activa, unde ne intalnim cu un nou sifon. Este locul unde un tanar speolog oradean s-a avantat imprudent cu scafandrul autonom si s-a ratacit in apa tulbure pana la epuizarea aerului din butelii.

Apa care ia in stapanire toata sectiunea galeriei ne obliga sa mergem cand pe o parte, cand pe alta a malurilor, pana la sifonul terminal.

Recomandari

Alte Articole