Silva Logistic Services. Parcul Natural Muntii Maramuresului, arie naturală protejată.

Situat în partea de nord a județului Maramureș, Parcul Natural Muntii Maramuresului este o arie naturală protejată destinată conservării peisajului şi tradiţiilor locale, protejării moştenirii naturale, spirituale şi culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor şi încurajării turismului bazat pe aceste valori.

Munţii Maramureşului au fost declaraţi arie protejată de interes naţional în categoria parcuri naturale începând cu anul 2005. Principalele motive ale desemnării au fost: prezenţa ultimei populații naturale de lostriță din țara noastră ca endemit al bazinului Dunărean, prezența florei şi faunei emblematice pentru Carpaţi în cadrul unor ecosisteme stabile, existenţa habitatelor naturale pe întinderi mari precum și un mod de viaţă tradiţional, direct dependent de resursele naturale şi încă păstrat într-o măsură semnificativă.

Teritoriul parcului include următoarele arii protejate de interes național:

rezervaţia naturală faunistică 2.580. Cornu Nedeii – Ciungii Bălăsânii,
rezervaţia naturală 2.586. Vârful Fărcău – Lacul Vinderel – Vârful Mihăilecu,
rezervaţia naturală 2.588. Poiana cu narcise Tomnatec – Sehleanu și
rezervaţia naturală 2.569. Stâncăriile Sâlhoi – Zâmbroslavele.
De asemenea, peste suprafața parcului se suprapun, începând cu anul 2007, situl Natura 2000 ROSCI0124 Munții Maramureșului cu suprafață de 106.909 ha și începând cu anul 2011 situl Natura 2000 ROSPA0131 Munții Maramureșului cu suprafața de 70.972 ha.

Parcul Natural Munții Maramureșului include un număr de 10 localități, din care șapte sunt amplasate de-a lungul râului Vișeu, iar trei de-a lungul văii Ruscovei – un afluent principal al acestuia. Populația totală este de apoximativ 90.000 de locuitori și s-a ocupat în mod tradițional de minerit, agricultură extensivă, respectiv silvicultură, exploatarea și prelucrarea lemnului. În condițiile falimentării mineritului, celelalte două domenii de activitate au preluat o parte din forța de muncă, dar și consecințele nefaste ale intensificării presiunii pe resursele naturale existente.

https://www.facebook.com/MaramuresMountainsNaturePark/

http://www.muntiimaramuresului.ro/index.php/ro/

Recomandari

Alte Articole