Silva Logistic Services. Parcul National Muntii Rodnei, Cascada Cailor, Lacul Iezer-Pietrosu, Lacul Lala Mare, Pasul Prislop

Parcul National Muntii Rodnei
Cu o suprafata de peste 46.000 de hectare, Parcul National Muntii Rodnei este cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, datorita numarului mare de specii de flora,fauna si relicte glaciare. Deosebita prin forma sa este pestera Izvorul Albastru al Izei, cu galeriile sale si cascadele spectaculoase. Pestera este lunga de 2,5km si denumita astfel datorita culorii verzi-albastrui a izvorului carstic, unul din afluentii raului Iza. Turistii care aleg sa viziteze acest parc o fac nu doar pentru natura, ci si pentru relaxare si recreere, cure balneare si ecologie. In parcul national au fost amenajate 18 trasee montane marcate, cu grade diferite de dificultate. Avand ca punct de plecare Borsa, poti sa ajungi la Pasul Prislop, la Saua Paltinului, Puzdrele sau Valea Negoiescu, insa e bine sa stii ca Muntii Rodnei sunt dintre cei care iti cer o oarecare conditie fizica.

Cascada Cailor
O gasesti in statiunea Borsa din judetul Maramures, pe versantul nordic al lantului muntos, si poti sa ajungi la ea cu telescaunul pe care-l iei din centrul statiunii, vizavi de biserica de lemn din localitate. Dupa ce o admiri de la inaltime, poti sa vezi cascada in toata splendoarei ei daca o sa cobori (pret de aproape 20 de minute) pe drumul forestier ce porneste de la telecabina. Insa nici nu vei sti cand va trece timpul, pentru ca vei fi fascinat de mirajul cascadei. Este cea mai inalta cadere de apa din tara, desi este in trepte, masurand in jur de 90 de metri si se afla la o altitudine de 1300 de metri. Cum se formeaza? Apa care se strange pe Muntele Cailor iar in urma ploilor si a topirii zapezilor se revarsa peste Podul Cailor formand aceasta cascada spectaculoasa.

Lacul Iezer – Pietrosu
Tot in zona Borsa vei descoperi si lacul Iezer, caruia i se mai spune si ”lacul fara fund”, situat sub varful Pietrosu, la o altitudine de 1.825m. Lacul glaciar strajuit de culmi golase si salbatice face parte din rezervatia stiintifica ”Pietrosu Mare”, o arie naturala de mare interes care apartine Parcului National Muntii Rodnei. Suprafata lacului masoara 3.450mp, este adanc de 2,5m si lung de 84m, insa faima din ultima vreme i se trage si de la forma sa: privita de sus, imaginea lacului Iezer seamana foarte mult cu forma hartii Romaniei. Ca sa ajungi insa la lac, iti trebuie ceva conditie fizica, pentru ca drumul masoara aproape 10 km. Poti insa sa folosesti un mijloc de transport pana la Borsa Pietroasa si abia de acolo sa incepi sa urci pe jos pana la statia meteo Iezer si apoi pana la lac (drumul va fi mai scurt si nu ii va stirbi cu nimic din frumusete). Oricum ar fi, merita efortul! Daca vrei, drumul continua pana in Varful Pietrosu, aflat la o altitudine de 2.303m – de care te mai despart inca doua ore.

Lacul Lala Mare
Poti sa vezi, daca vrei, si daca te incumeti iar la un drum anevoios, Lacul Lala Mare – unul dintre cele mai mari lacuri glaciare din Romania, aflat la o altitudine de 1.815m care, pe deasupra, este si populat cu pastravi. Poti sa ajungi la el daca pornesti din Carlibaba (o localitate suceveana) pe un drum forestier de 6 kilometri, la capatul caruia vei gasi o poteca ce urca spre lac. Urcusul dureaza vreo 2 – 3 ore dar are farmecul sau, pentru ca serpuieste printre stanci si jnepenis. Apoi lacul in sine este de o frumusete rara: imprejmuit de rododendroni si de alte specii rare de flora si fauna.

Pasul Prislop
Este cea mai inalta trecatoare din aceasta zona (1.416m altitudine) si leaga Moldova de Maramures; sau Borsa de Carlibaba, un drum de 50 de kilometri. Da, este drumul national DN18, cel care te poarta prin cateva obiectice turistice si culturale ale zonei, cum ar fi Manastirea Prislop (dar si hanul cu acelasi nume), Muzeul Radacinilor lui Stefan Grec – colectionarul care a adunat o viata intreaga peste 100 de radacini de copaci cu forme bizare si flori de mina, toate fiind expuse in acest muzeu din Pasul Prislop.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole