Banatul montan este un colt de tara idilic, unde natura a creat peisaje de poveste. Muntii nu prea inalti si salbaticele Chei ale CaraÅŸului adapostesc paduri seculare, poieni intinse intesate de flori, multe rauri repezi si lacuri clare, pesteri spectaculoase si sate rasfirate cu casute simple si oameni primitori. Semenicul este un masiv accesibil turistilor datorita numeroaselor poteci si a statiunilor cu care se invecineaza. Traseele va vor dezvalui bogatiile incantatoare ale judetului Caras-Severin, destinatie unde veti petrece o vacanta de neuitat.
Se spune ca Muntii Semenic erau o bucata de pamant pe care Dumnezeu si-o pastrase pentru El, insa apoi le-a daruit-o banatenilor. Desi nu se remarca prin altitudini impunatoare, masivul impresioneaza prin varietatea peisajelor si prin obiectivele turistice unice. Dominand imprejurimile prin cele trei varfuri semete, acesta a primit numele de “acoperisul Banatului”. Crestele formeaza un triunghi, astfel ca privirea poate cuprinde toate piscurile, fie ca e Semenicul (1445 m) acoperit de verdeata, stancoasa Piatra Goznei (1447 m) sau Nedeia (1437 m). Intre ele se desfasoara platoul alpin, marginit de padurile mixte si oferind panorame ample asupra lantului carpatic. Undeva la orizont, o dunga argintie abia perceptibila straluceste in soare; Dunarea se lasa zarita de la departare.
Din timpuri stravechi, Semenicul este cunoscut ca o sursa de vitalitate si sanatate. Vastele terenuri impadurite cu brazi, pini si molizi si aerosolii fac din acest loc un adevarat sanctuar naturist, in care sa te destinzi si sa-ti incarci bateriile. In sezonul rece, muntele este un veritabil paradis al schiorilor, caci stratul de zapada se mentine uneori pana la inceputul lunii mai. Pasionatii sporturilor de iarna au la dispozitie opt partii dotate cu teleschi unde sa se distreze alaturi de prieteni si sa se incarce de adrenalina. In perioada calda puteti inchiria ATV-uri pentru drumetii sau hidrobiciclete pentru o plimbare relaxanta pe Lacul Gozna. De asemenea, vara, la barajul Trei Ape, se practica agrementul nautic: inotul si pescuitul sportiv.
De-a lungul traseelor din Semenic veti descoperi multe lacuri in oglinda carora se reflecta padurea, pesteri cu aer misterios si statiuni in care veti cunoaste spiritul banatenilor de la munte. De pilda, Baia Vulturilor este un lac cu apa foarte rece si limpede despre care se istoriseste ca ar avea puteri tamaduitoare; in trecut, aceste zvonuri atrageau valuri de turisti de pretutindeni. Pornind din Resita, soseaua serpuieste printr-o vale adanca pana in statiunea Secu. Aici se afla si lacul cu acelasi nume, un punct de atractie pentru pescarii amatori. Din localitatea Văliug, drumul se desparte, ducand fie spre lacul Breazova, fie spre statiunea Semenic. Aceasta din urma este situata la peste 1400 m altitudine si incanta privirile turistilor cu peisajele de vis ale culmilor inconjuratoare. Veti gasi aici un ponton in preajma caruia sa profitati atat de racoarea muntelui, cat si de caldura soarelui. De asemenea, lacul de acumulare Gozna imbie persoanele de toate varstele la distractie in aer liber.
Prin pasul Prislop se ajunge in statiunea balneoclimaterica Trei Ape. Numele provine de la cele trei rauri care formeaza barajul – Brebu, Gradistea si Semenic. De altfel, intreg masivul este denumit “castelul de apa al Banatului”, fiind un important nod hidrografic. Complexul turistic se numara printre preferatele iubitorilor de sporturi nautice si a pescarilor, intrucat lacul este bogat in pastravi. Situata intr-un cadru natural inedit, statiunea este propice odihnei si evadarii din stresul cotidian. Daca va doriti sa explorati imprejurimile, va recomandam sa faceti o drumetie pana la Garana, unde in fiecare an, la inceputul lunii iulie, se organizeaza Festivalul de Jazz. Evenimentul nu aduce doar muzica de calitate, ci si voie buna garantata si prilejul de a va face noi prieteni.
De pe platoul Semenicului, privelistea este uluitoare. Toate satele, lacurile si izvoarele de pe masiv se arata in toata splendoarea lor pitoreasca. Farmecul naturii inconjuratoare va va starni pofta de drumetii, astfel ca va veti bucura de aerul proaspat si de sentimentul deplin de libertate pe care vi-l ofera muntele. Iarna, la poalele Semenicului, veti descoperi un adevarat palat de clestar; incarcati de zapada imaculata, copacii isi apleaca crengile grele, formand tuneluri albe incantatoare. (Contnuare aici)