Silva Logistic Services. Muntele Mic, Barajul Lacului Gura Ape, Borlova, Cabana Gura Zlata, Colonia Tomeasa

Statiunea MUNTELE MIC este situata la o altitudine de aprox. 1500-1550 de metri, in judetul Caras-Severin. Muntii Tarcu, din care face parte si masivul Muntele Mic, ocupa regiunea de nord-vest a Carpatilor Meridionali. Crestetul usor bombat al masivului Muntele Mic atinge altitudinea de 1806.

Acces: În statiunea Muntele Mic accesul rutier se face dinspre Caransebes pe drumul judetean pana la Borlova de unde se poate lua telescaunul (3.5 km). Pâna la Caransebes se ajunge pe soseaua europeana E70 Timisoara-Caransebes-Drobeta Turnu Severin-Craiova-Pitesti-Bucuresti.

Vegetatie: Zona este bogata din punct de vedere al vegetatiei, predominante fiind padurile de fag, molid si amestecate. Padurile reprezinta locul de odihna si drumetie preferate de majoritatea turistilor veniti aici. Pe traseele turistice strabatute în golurile alpine de catre turisti, se pot admira pasunile pe care cresc plante cu flori cum sunt gentianele (care coloreaza peisajul cu un albastru-mov specific acestei specii de flori) sau smirdarul (care pe lânga calitatea sa de planta medicinala, ofera turistilor un peisaj magnific prin culoarea sa rosu puternic).

Fauna: Aici traiesc ursul, lupul, caprioara, mistretul, veverita, cocosul de munte, capra neagra (zona masivului Tarcu). Cele mai atractive specii sunt cele care alcatuiesc fondul de vânatoare, bogat reprezentat în aceasta zona. Amatorii de vânatoare din tara si strainatate sunt interesati de aceasta zona, dar nu exista o baza materiala suficient de dezvoltata pentru vânatoare.

Hidrologie: Atât apele curgatoare, cât si lacurile glaciare si artificiale, reprezinta o atractie pentru aceasta zona. În râurile repezi, predominant, gasim pastravul indigen. Lacurile nou construite, odata cu amenajarea hidroelectrica Bistra – Poiana Marului, constituie o alternativa pentru turistii dornici de pescuit sau practicarea sporturilor nautice.

Clima: Muntele Mic este una din zonele privilegiate din tara deoarece zapada poate ramâne chiar si 6 luni pe an. Precipitatile masive dinspre nord-vest, precum si temperaturile scazute înregistrate pe timp de iarna fac posibila practicarea sporturilor de iarna din luna noiembrie pâna în mai.

Agrement: Pârtiile de schi, drumetiile, plimbarile calare sau cu caruta, nordic walking, „foto hunting”, cicloturism, enduroturism, excursii etnografice, plimbari cu masini de teren, zboruri cu parapanta.

Puncte de acces în zona: Barajul Lacului Gura Ape, Borlova, Cabana Gura Zlata, Colonia Tomeasa, Compl. Turistic Muntele Mic, Comuna Clopotiva, Comuna Fenes, Comuna Varciorova, Statiunea Poiana Marului.

Recomandari

Alte Articole