Silva Logistic Services. Groapa Ruginoasa, Pestera Meziad, Lacul Tarnita, trei dintre frumusetile Muntilor Apuseni.

Aduce mai mult cu o rapa uriasa, pe care indragostitii de natura o compara cu o rana ruginie in inima muntelui. Masurand 600 de metri in diametru si 100 metri in adancime, Groapa Ruginoasa s-a format ca urmare a eroziunii torentiale a depozitelor de argile rosii si cuartite. Muchiile extrem de ascutite pe alocuri, vaile stramte, vegetatia din zona pantelor line si peretii inclinati formeaza un fel de canion unic in tara, care este pe cat de fascinant, pe atat de inaccesibil, fiindu-i rezervat doar alpinistilor profesionisti.
Turistii il pot insa admira si fotografia de pe margine cat doresc. Aflata pe teritoriul comunei Pietroasa, Groapa Ruginoasa face parte din Parcul Natural Apuseni.
Este bine sa stii ca la 4km mai incolo se afla Poiana Florilor, o alta atractie frumoasa a muntilor Apuseni

Pestera Meziad

Pestera Meziad

Foto credit: Chucky_q1/shutterstock

Pe Valea Meziadului, aproape de localitatea Rosia, se afla Pestera Meziad, una dintre cele mai importante atractii turistice din Muntii Apuseni. Dupa renovare si amenajare, pestera a inceput sa atraga tot mai multi turisti, impresionati de descoperirile care au avut loc in acest areal (urme ale ursului de caverna), dar si de coloniile de lilieci care traiesc in adancul intunericului. Acesta este si motivul pentru care pestera nu poate fi vizitata decat in preajma unui ghid.
Declarata rezervatie naturala si monument al naturii unic in Romania, pestera Meziad se remarca prin numarul mare de stalactite si stalagmite, precum si prin numarul mare de minerale rare formate datorita excrementelor de liliac (asa-numitele depozite de guano).

 Lacul Tarnita

Lacul Tarnita

Foto credit: Costi Iosif/shutterstock

Alimentat de apele Vaii Somesului Cald, Tarnita este un lac de acumulare din judetul Cluj, transformat intr-una dintre cele mai frumoase atractii turistice. Cu o suprafata de aproape 215 hectare, Lacul Tarnita se afla intre comunele Marisel, Gilau si Rasca si se intinde pe o lungime ce depaseste 8km.
Este locul preferat al pescarilor din zona, dar si al celor ce iubesc schiul nautic. Dar cine spune ca nu te poti plimba cu barca pe lac ore in sir si sa te bucuri de peisaj? Cand vei vedea cum se oglindesc in apa lacului muntii cu padurile lor colorate, cerul, norii si apusul de soare, nu vei regreta nicio clipa ca iti vei fi “pierdut” o zi in natura. (Continuare aici)

Recomandari

Alte Articole