Silva Logistic Services. Defileul Oltului, Piatra Craiului, Muntii Fagaras, Porumbacu, Cartisoara, Arpasu de Jos, Podragu, Capra, Avrig, Urlea, Negoiu, Caltun.

Pe culmile cele mai semete ale muntilor Fagaras, natura a creat peisaje unice si spectaculoase. Traversat de maretul Transfagarasan si adapostind Castelul de gheata de la Balea, masivul dezvaluie o multime de obiective care impresioneaza prin frumusetea lor. Privelistile si-au pastrat salbaticia, locurile vorbesc inca despre traditii si obiceiuri de demult, iar oamenii va intampina cu ospitalitate si cu voie buna.

Intre Defileul Oltului si masivul Piatra Craiului, muntii Fagaras isi etaleaza mandru inaltimile care le-au adus numele de Alpii Transilvaniei. Atingand altitudini de peste 2500 m in 8 dintre varfurile sale, masivul este cu siguranta cel mai apropiat loc de cer din tara noastra. De-a lungul traseelor marcate veti putea admira o salba zgomotoasa de cascade, lacuri glaciare limpezi si linistite, puncte de belvedere care ofera panorame uluitoare.

Muntele isi spune si in ziua de astazi legenda, poveste pe care o aflati ascultandu-i pe batranii locului. Se spune ca a fost odata o tara mica si cenusie, cu oameni saraci si nefericiti. Ultima lor speranta era imparatul tinutului, un om destept, insa viclean, pe care il rugau intruna sa-i ajute. Intr-o zi, satul de atatea plangeri, acesta le-a spus oamenilor ca, pentru a trai mai bine, trebuiau sa duca la palat un sfert din trupul lor. Ingroziti de aceasta veste, supusii s-au unit impotriva conducatorului lor, hotarati sa-l omoare. Au fost opriti insa de imparat, a carui intentie a fost doar de a-i pune la incercare, facandu-i sa pretuiasca ceea ce aveau si sa-si iubeasca aproapele. Nu se stie daca oamenii au invatat aceasta lectie, pentru ca a doua zi, toata tara a fost acoperita de apa; a ramas un singur petic de pamant uscat – muntele Fagaras.

Pe o suprafata de aproximativ 2.800 km², Fagarasul dezvaluie peisaje suprinzatoare. Desi colindat de turisti in toate punctele sale, pe munte veti gasi oricand un loc linistit, animat doar de forfota nevazuta de la firul ierbii. Sub albastrul intens al cerului senin, mangaiati de raze dulci, veti avea sentimentul absolut al libertatii. Rasaritul si apusul vazute printe aceste creste semete acoperite de zapada sau scunfundate in lumina blanda a soarelui sunt doua tablouri pe care nu trebuie sa le ratati. Batut de vanturi aprige iarna, scaldat de ploi hotarate de primavara, imbogatit de verdele crud al ierbii sau fosnind sub covorul auriu al toamnei, Fagarasul este cameleonic, insa mereu primitor si fascinant.

La baza muntelui se intind sate de oameni gospodari in care atmosfera rurala a ramas nealterata. Fie ca porniti pe trasee din Porumbacu, Cartisoara, din Arpasu de Jos sau Turnuri, veti intalni pe drum case taranesti modeste sau pensiuni cochete care sa va incante privirea. Linistea satelor de munte este sparta de-a lungul potecilor de cascadele vijelioase pe care le ghicesti cu mult inainte de a ajunge la ele. Cea mai impunatoare este Balea (sau Urlatoarea Balei), oferindu-ti un spectacol splendid – o cadere ropotitoare de apa cu inaltimea de 60 m, facandu-si loc printre rocile neclintite ale muntelui. Privelistea este accesibila atat de pe Transfagarasan, cat si de la inaltimea telecabinei ce urca la Balea Lac. Aici veti fi suprinsi de transparenta cristalina a apei in care se oglindesc peretii masivi de stanca.

La aproximativ 5 km distanta de lacul Balea, o alta cascada se pravaleste peste pietre, grabita sa ajunga cat mai curand la vale – Capra. Alb si infuriat, suvoiul se aude de la departare, ca un tunet neintrerupt, avertizandu-te ca nu trebuie sa-l ocolesti. Lacurile glaciare din Fagaras – Podragu, Capra, Avrig, Urlea, Negoiu, Caltun- constituie atractii turistice inedite, pe care le puteti admira pe parcursul traseelor marcate. Multe dintre ele fac parte din arii protejate de lege, cum sunt Rezervatia Naturala Balea, Arpasel sau Golul Alpin. De asemenea, Calcarele eocene de la Turnu Rosu reprezinta un interesant monument al naturii, rocile din aceasta zona fiind formate din fosile ale mai multor specii de plante si animale. De-a lungul drumetiilor veti intalni exemplare rare de marmote, capre negre, cocosi de munte, pisici salbatice.

Valea Sambetei, un loc demn pentru o craiasa a zapezii, este cunoscuta indeosebi pentru practicarea sporturilor de iarna. Cu toate ca nu sunt amenajate partii, impatimitii schiului si snowboardului se pot bucura aici de pasiunea lor si de adrenalina la cote maxime, intrucat zapada acopera versantii pana tarziu in mai. De asemenea, curajosii alpinisti se aventureaza pe peretii abrupti ai circurilor glaciare, sfidand inaltimile. Va recomandam sa purcedeti cu precautie pe munte, deoarece exista pericolul avalanselor si al caderilor in gol; de altfel, vremea este capricioasa in Fagaras, rare fiind zilele in care norii nu se arata amenintatori deasupra masivului.

Recomandari

Alte Articole