Silva Logistic Services. Dealul cu melci, Casa Memoriala Avram Iancu, Cascada Pisoaia de la Vidra, Muntele Gaina.

Un deal de melci pietrificati de forme si marimi variate. Cochilii de piatra a unor melci ce au trait in aceste locuri cu mult timp in urma. Pe vremea cand aici pe locul unde azi sunt Apusenii era o mare intinsa numita Tetis. Sub presiune si sub actiunea timpului unul dintre marile bancuri de cochilii de melci s-a pietrificat.

Daca va uitati atent pe stancile cu melci pietrificati observati cu usurinta forme si marimi variate – zeci de specii de pietricele-melc cimentate impreuna in stanca cenusie. La atingerea acestora inca se mai sinte si azi spirala fina de pe spatele cochiliilor.

Plecand din Arieseni mergeti spre Campeni 35 de kilometri pana la barajul de la Mihoiesti – unde Ariesul Mare si Ariesul Mic si-au dat intalnire pentru a forma Ariesul. Aici veti gasi si un indicator spre vestitul munte Gaina, unde se tine in fiecare an Targul de fete. Traversati barajul si urmati drumul asfaltat pana cand prin comuna Vidra pana cand pe partea dreapta o sa intalniti un panou informativ „Dealul cu melci” – aproximativ 20 de kilometri de la baraj.

Fotografiati melci de piatra de pe martinea drumului si pe cei de mai sus. Iar daca o sa contunuati sa urcati veti gasi un punct de belvedere strasnic pentru peisajul comunei Vidra.

Peste drum de dealul cu melci, dupa o scurta plimbare de 500 de metri, ajungeti la Cascada de la Vidra (Pisoaia) – o frumoasa cadere de apa de peste 18 metri inaltime.

Nu departe de dealul cu melci, la intrarea in comuna Avram Iancu se afla casa Memoriala Avram Iancu si un muzeu ce cuprinde exponate din domeniile: istorie, port popular, mestesuguri si unelte agricole.

Bineinteles ca si Varful Gaina este unul dintre atractiile turistice din apropiere. Sus pe varf veti gasi Crucea Iancului si un bust sapat in marmura alba a marelui conducator. Iar in mijlocul verii -in cea mai apropiata duminica de sarbatoarea Sfantului Ilie aici se desfasoara Targul de fete.

Alte locuri ce merita vizitate sunt Biserica veche din Vidra – Sfintii Trei Ierarhi -construita in 1712 si Cheile Vaii Morii.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole