Silva Logistic Services. Culmea Vlascu, Culmea Cornereva, cătunele Poiana Lungă, Dobraia, Bedina, Prisăcina

Munții Cernei sunt compuși din două culmi principale: Culmea Vlascu, cu o lungime de cca 40 km și Culmea Cornereva, cu o lungime de aproximativ 15 km. Structura lor este asemănătoare cu cea a Munților Godeanu, iar din creastă se desprind aceste „cracuri” spre est, în Valea Cernei și spre nord spre Depresiunea Cornereva.

Culmea Cornereva este mai puțin cunoscută, dar la fel de frumoasă, cu peisaje asemănătoare Crovurilor din Munții Mehedinți. Ea începe deasupra satelor Cănicea, respectiv Bogîltin, și se termină în dreptul Acumulării Poiana Ruscă.

Accesibilitate: 

Putem ajunge în Munții Cernei, din Parcul Național Valea Cernei-Domogled din 4 direcții:

Dinspre Băile Herculane (drumul european E70), pornind apoi pe traseele turistice ce urcă din Valea Cernei (majoritatea din zonele Crucea Albă, 7 Izvoare, Podul Vânturătorii, Motel Dumbrava, Podul Țăsnei ori Puntea lui Stoian)

Dinspre Depresiunea Cornereva (pornind pe Valea Bela Rece dinspre Mehadia), apoi pe traseele turistice ce pornesc din satul Bogîltin spre:

– cuplul de vârfuri Vf. Iuții – Vf. lui Zglivit

– trio-ul Biliana – Zascol – Arjana

– ,, sate aproape izolate la cca. 1000 m alt, care dau originalitatea acestor munți

Dinspre Valea Cernei, pe potecile și forestierele nemarcate care urcă pe văile de sub Cracu Vlașcu Mare și Cracu Vlașcu Mic (bazinul Văii Iauna) ori pe Fața Iaunei.

Dinspre satul Cerna-Sat, pe poteca nemarcată care urcă Plaiul Gâsca – Cracul Stâncii spre Vf. Dobrii, ultimul vârf (și cel mai înalt) din munții Cernei, la contactul cu munții Godeanu.

 

Trasee turistice consacrate din Munții Cernei:

Punct Galben: Circuitul Izvoarelor sau “Turul Foișoarelor” din zona Băile Herculane

Punct Albastru: Băile Herculane – Platoul Coronini – Foişorul Verde – Izvorul Diana III

Foişorul Schneller / Verde – cota 250 m, loc de refugiu şi popas, punct de belvedere asupra Băilor Herculane.

Recomandari

Alte Articole