Silva Logistic Services. Cheile Turzii, Cheile Borzesti, Cheile Turului, Cascada Ciucas, Vizuina Spalata, Mijlocul Cheii, Podul Pesterilor.

Cheile Turzii reprezinta un defileu facut de Valea Ariesului in Muntii Trascau. Cheile se intind de-a lungul Vaii Hasdate din judetul Cluj si sunt o rezervatie naturala protejata de UNESCO. Cu o lungime de peste 1350 m si o inaltime de peste 200 de metri, Cheile Turzii s-au format prin erodarea rocilor de calcar de catre raul Hasdate.

Invecinata cu alte trasee turistice precum Cheile Borzesti, Cheile Turului sau Cascada Ciucas, aceasta destinatie de o frumusete rara reprezinta una dintre cele mai bune zone de alpinism din Romania. Relieful din aceasta zona a creat peste 250 de trasee de alpinism si escalada.

La Cheile Turzii turistii pot intalni un relief carstic salbatic cu peste 1000 de specii de plante si animale. Printre stanci abrupte, grohotisuri, pesteri si turnuri de piatra, abundenta florei si a faunei aduce impreuna turistii indragostiti de natura din toate colturile tarii.

Prin relieful abrupt de pe Chei se poate gasi acvila de stanca, dar si flori precum piciorul cocosului, stanjenelul violaceu, usturoiul salbatic, odoleanul, omagul sau garofita cu petale albe sau roz. Cheile Turzii sunt o destinatie spectaculoasa, urmarita de turistii pasionati de expeditii, dar si de cei care vor sa evadeze din aglomeratia si stresul marilor orase.

Ce se poate vedea in Cheile Turzii

Odata ajunsi, turistii vor descoperi un platou unde sunt instalate si cateva terase si chioscuri cu de toate. Acest platou este un loc bun pentru gratare sau picnicuri.

Turistii care vor sa ajunga la capatul de sus al Cheilor vor trebui sa traverseze 3 poduri de-a lungul celor aproape 4 kilometri. Fiecare pod se numeste intr-un fel: primul pod e “Vizuina Spalata”, al doilea este “Mijlocul Cheii”, iar ultimul, “Podul Pesterilor”.

Cheile Turzii pot fi relaxante sau provocatoare, in functie de cat de mult isi doresc turistii sa se aventureze prin relieful abrupt. Aici pot vedea aproximativ 50 – 60 de pesteri, dar si arcade (resturi de pesteri prabusite) sau firide. Pesterile au dimensiuni mici, cea mai mare ajunge la 123 de metri (pestera Cetateaua Mare), insa doar 8 depasesc 20 de metri lungime.

Atractia turistica principala este pestera lui Balica sau pestera “Cetateaua Mare”, pe partea dreapta a vaii Hasdate. Legenda spune ca aici s-a adapostit haiducul Nechita Balica din satul Petrestii de Jos in timpul revoltei anti – austriece a Curutilor.

Recomandari

Alte Articole