Cetatile Ponorului sunt „fortificatii” din calcar modelate de natura intr-o perioada foarte indelungata de timp ce se gasesc in in zona Padis din Muntii Apuseni. Situate pe un platoul la capatul aval al Vaii Cetatilor, la 950 m altitudine, se poate ajunge la ele de la Padis pe marcajul punct albastru si soseaua forestiera care se desface din soseaua Pietroasa – Padis.
In graiul popular, cuvantul „ponor” constituie o scurta caracterizare a reliefului, fiind asociat unei adancituri abrupte rezultata din surpari sau prabusiri de teren. Asemenea realitate geografica se aplica si complexului numit Cetatile Ponorului, alcatuit din trei avene adanci care se inscriu intr-o depresiune impadurita cu diametrul de 1 km si adancimea de 300 m. Complexul mai cuprinde o pestera centrala, un izbuc si un rau ce curge printr-un tunel subteran, lung de 2 km, care leaga 14 lacuri.
Prapastiile mari, asemenea unor caldari uriase, cu pereti inalti, sunt legate intre ele prin porti subterane sau tunele uriase. Din peisaj nu lipsesc nici formatiunile endocarstice si exocarstice, adica pesterile Lumea Pierduta, Ghetarul de la Barsa, Cetatile Radesei, Pestera Caput etc) si cheile (Cheile Galbenei, Cheile Somesului Cald, Groapa Ruginoasa etc).
Pestera Cetatile Ponorului, cea mai impozanta dintre toate, dispune de o galerie principala de 2 km lungime, la care accesul se face printr-un portal de 70 m inaltime si 30 m latime. Obiectivul natural se poate vizita atat in zona de suprafata cat si in subteran pana la Sala Taberei, dar numai cu echipament speologic adecvat. Mai departe, numai specialistii au dreptul sa se aventureze…De fapt toate traseele sunt extrem de dificile, chiar si in timpul verii, astfel ca se recomanda doar cutezatorilor cu multa experienta.
Cetatile Ponorului au fost recunoscute ca rezervatie naturala (491 ha) in anul 1952, care astazi intra in cadrul Parcului National al Muntilor Apuseni.