Silva Logistic Services. Cetatea Tricule, Defileul Cazanele Dunarii, Orsova, Svinita, Dubova, Moldova Noua, Gura Vaii.

Localitatea Sviniţa se află situată în sud-vestul judeţului Mehedinţi, la o distanţă de 85 km de Municipiul Drobeta Turnu-Severin. Localitatea este poziţionată la 46 km de Orşova, în Defileul Cazanele Dunării şi vecină cu judeţul Caraş Severin la nord, Dunărea şi Serbia la sud, comuna Dubova la est şi Moldova Nouă la vest. Svinița (în sârbă Свиница, cu alfabetul latin: Svinjica, Svinica) este o comună în județul Mehedinți, Banat, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.

La Tricule (Treicule, Tri Cule, Tri Kule), pe malul Dunării, se găsesc resturile unei fortificații din secolele XI-XVI.

După ce treci de Orșova și te îndrepți către localitatea Svinița, cu aproximativ 4 km înainte de intrarea în comuna respectivă, pe partea stângă, dacă nu ești atent, s-ar putea să ratezi un monument istoric înghițit, la propriu, de Dunăre.

Dacă vrei să parchezi mașina în apropierea lui, nu prea ai unde. Dacă vrei să vizitezi ruinele cetății, din nou nu prea ai cum. Motivul este unul singur: Cetatea Tricule se află sub apele Dunării!

Informații concrete despre această cetate precum perioada când a fost zidită, obiectivul acesteia sau decăderea ei nu prea avem. Se spune totuși că ar fi fost ridicată între a doua jumătate a secolului XIII şi începutul secolului XV, dar înainte de 1430. Regele maghiar, Sigismund de Luxemburg, undeva pe la 1419, oferă Cetatea Tricule cavalerilor teutoni pentru a asigura apărarea frontierei dunărene. Alte izvoare istorice îi indică pe cnejii bănăţeni ca fiind proprietari de drept în preajma anului 1443. Mergând pe acest fir narativ, regăsim un hrisov de prin secolul al XV-lea care îl prezintă de această dată pe banul Petru Petrovici construind cetatea cu scopul clar de a fi punct de frontieră și de a stopa expansiunea otomană.

Din ansamblul ce a reprezentat Cetatea Tricule, astăzi se mai pot vedea două turnuri (cule) de apărare.

Un alt turn este scufundat în Dunăre. Cele două turnuri de la suprafață, dacă sunteți atenți și nu le ratați, le puteți observa de pe drumul principal DN57. Trebuie să țineți cont de faptul că nu vă puteți apropia foarte mult de ele pentru că în primul rând există o curte, o proprietate privată (Fig. 4) pe direcția lor pe care eu nu am încălcat-o și totodată, așa cum vă spuneam, aceste turnuri se află în Dunăre la mai bine de 10-15 metri față de țărm. Fotografiile pe care le veți privi mai jos sunt făcute din dronă sau din apropierea proprietății private.

i.Cele trei turnuri erau dispuse sub forma unui triunghi şi, înainte de ridicarea nivelului Dunării din cauza barajului de la Gura-Văii (c. 1971), se aflau pe abruptul malului stâng. Se pare că ar fi fost construite din piatră romană adusă de la castrele din împrejurimi pentru a rezista cât mai mult intemperiilor vremii.

Recomandari

Alte Articole