Silva Logistic Services. Cetatea dacica de la Luncani-Piatra Rosie si vestigiile care s-au pastrat integral.

Pe Dealul Piatra Rosie, în apropierea satului Luncani, în partea superioara a vaii cu acelasi nume, la altitudinea de 831 m, se afla cetatea dacica cunoscuta sub numele de Luncani – Piatra Rosie.

Cetatea, ridicata din piatra, are forma patrulatera, cu laturile de 102 x 45 m, fiind prevazuta cu patru turnuri de aparare, situate în colturile incintei, iar un al cincelea fiind situat la mijlocul laturii de est a fortificatiei. În interiorul incintei au fost identificate vestigiile unei constructii de lemn, ale carei baze de piatra s-au pastrat integral. Pentru aprovizionarea cu apa a garnizoanei stationate aici, în coltul de nord-vest al cetatii exista o cavitate sapata direct în stânca.

În afara incintei cetatii au fost observate urmele unui sanctuar, format din aliniamente de baze de coloane din piatra (plinte).

Pe coasta estica a dealului, exista o a doua incinta, constituita din ziduri din piatra de stânca si o palisada. Latura estica a celei de-a doua incinte se unea cu latura vestica a fortificatiei de pe culme. În interiorul celei de-a doua incinte a fost observat traseul unui drum antic, pavat cu piatra.

Drumul de acces catre cetate, era flancat de trei turnuri de paza.

Cetatea de la Piatra Rosie face parte din sistemul de fortificatii care apara capitala regatului dac de la Sarmizegetusa Regia. Prin amplasarea ei geografica, cetatea controla accesul spre Gradistea de Munte dinspre Valea Streiului.

Plan general

1. Drum pavat
2. Scara de acces
3. Turnuri de observatie
4. Zid de incinta

Satul Luncani

Luncani, sat în com. Bosorod (jud. Hunedoara), pe teritoriul caruia se semnaleaza urme de locuire dacica; (pamânt ars, ceramica, materiale de constructii din fier). Tot de aici provine un depozit de unelte dacice (2 clesti, o ranga, 3 securi, o barda de tip celt, o tesla). În spatele Scolii de la „Târsa Luncanilor” se afla un castru roman pentru trupe aflate în mars (100 x 240 m), cu valuri de pamânt groase de cca. 8 m si înalte astazi de 1- 2 m. [I. G.]

 

Recomandari

Alte Articole