Platoul Meledic este cel mai dezvoltat carst pe sare din România şi cu cea mai lungă peşteră în sare din Europa – S6, fiind situat în Subcarpaţii Buzăului, la 600 m altitudine, în Valea Slănicului, pe teritoriul comunei Mânzăleşti, la 50 km de oraşul Buzău şi 159 km de Bucureşti.
Acest platou de sare este singurul loc din Europa unde sarea se află la suprafaţă. Peştera în Sare este unică în Europa prin modul de formare şi e a două peşteră în sare din lume, având 1.257 metri. Peştera obţinuse iniţial, în 1980, recordul mondial de cea mai lungă peşteră în sare, fiind ulterior detronată, în 1983, de Peştera Malham din Israel, aflată în apropierea Mării Moarte şi care are o lungime totală de 3.100 metri.
Peştera are săli cu o paletă de culori bogată, de la alb sau galben, la roz, roşu, maro sau gri, cu stalactite de până la 1,5 m lungime şi 30 cm grosime, dar şi stalagmite înalte de doar câţiva cm şi 5-8 cm grosime. Din păcate, din cauza prăbuşirilor, intrarea în peşteră este blocată.
În mijlocul Platoului Meledic se află Lacul Meledic, cunoscut drept „Lacul Mare” sau „Lacul fără Fund”, fiind un luciu de apă dulce pe un masiv de sare, fenomen unic în România, dar şi în Europa.
Pe lângă Peştera 6S Mânzăleşti, în zonă mai sunt 31 de peşteri mai mici, care nu se pot vizita din cauza prăbuşirii zonei de intrare în aceste peşteri.
Turiştii pot admira Sfinxul de la poalele Masivului Breazăn, ce seamănă cu chipul unui soldat, iar un alt punct de atracţie turistică este Mănăstirea Găvan, ctitiorită la 1707 şi a cărei catapeteasmă din aur este adusă din Sankt Petersburg.
Platoul Meledic a fost declarat rezervaţie naturală mixtă – geologică, zoologică şi speologică, cu supr. de 156,7 ha.(Continuare aici)