Silva Logistic Services. Calcarele de la Ampoita, “Pietrele Gomnusei”, “Stogurile Popii” sau “Pietrele lui Bocioaca”, denumiri legate de personaje si intamplari din traditia locala.

Calcarele de la Ampoita este o arie protejata de interes national, situata in judetul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Metes, satul Ampoita, Transilvania, Romania.

Rezervatia naturala este situata de-a lungul paraului Ampoita si este raspandita pe ambii versanti ai Vaii Ampoiului, la marginea de sud a Muntilor Trascaului, fiind formata din trei masive de calcar izolate, unde cel mai mare dintre ele are o inaltime de 25 de metri si un diametru de 200 de metri.

Pe langa denumirea cunoscuta de Calcarele de la Ampoita, aceste stanci mai poarta si denumirea de “Pietrele Gomnusei”, “Stogurile Popii” sau “Pietrele lui Bocioaca”, denumiri legate de personaje si intamplari din traditia locala.
In urma cercetarilor, geologii ne spun ca stancile nu isi au originea in rocile muntelui, acestea fiind aduse cu siguranta din alta parte; localnicii au insa o alta explicatie: in vremuri stravechi, cativa calugari au incoltit un diavol; acesta l-ar fi rugat pe “stapanul intunericului” sa il scape; atunci s-a deschis o intrare catre fundul iadului, calugarii astupand cu acele stanci intrarea.

Rezervatia Naturala Calcarele de la Ampoita adaposteste si cateva pesteri care se pot vizita doar daca aveti experienta temeinca in ceea ce priveste coboratul, pentru ca una dinte pesteri, si anume Pestera Liliecilor, ajunge la peste 300 de metri adancime.

Drumul de acces este facil, pe DN Alba Iulia – Zlatna, se inainteaza cca 10 km, apoi un scurt viraj la dreapta, pe o sosea ingusta si gata: ati ajuns! Semnul distinctiv al locului este tocmai Rezervatia naturala Calcarele de la Ampoita. Natura in adevarata frumustete.

 

 

Recomandari

Alte Articole