Sarbatoarea iei la Petresti

În zilele de 24 şi 25 iunie, începând cu ora 9, va avea loc, la Petreşti, „Sărbătoarea Iei”. Evenimentul, aflat la prima sa ediţie, este organizat de Asociația Temerarii Transalpina Petrești, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Parohiile Ortodoxe I și II Petrești, Parohia Evanghelică Petrești, Școala Gimnazială Petrești și Asociația Fanfara Petrești.
Scopul acestui eveniment este de a promova ia, ca simbol al portului popular românesc, în strânsă legătură cu tradiţiile legate de sărbătoarea Sânzienelor și a Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezatorul. Dorim să contribuim la promovarea valorilor româneşti în rândul tinerei generații, în contextul în care, în data de 24 iunie este marcată Ziua Universală a Iei. Comunitatea locală va îmbrăca un aer de sărbătoare, iar portul popular va fi în centrul atenţiei.
Programul zilei de sâmbătă, 24 iunie, cuprinde:
Prăznuirea Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele);
Expoziţie de costume populare și fotografii vechi ilustrând portul popular;
Parada Portului Popular, însoțită de Fanfara din Petrești;
Premierea celor mai autentice costume populare și înmânarea diplomelor pentru cei mai reprezentativi promotori locali, ai folclorului românesc;
Standuri cu vânzare obiecte de artizanat și handmade, confecționate de voluntarii Asociației Temerarii Transalpina în cadrul atelierelor de creație și artizanat; standuri cu produse tradiționale locale;
Spectacol de muzică și dansuri populare, susținut de soliști, ansambluri și formații artistice locale.
Duminică, 25 iunie, va fi organizat un picnic în natură, împreună cu tinerii și copiii din Petrești, care vor decora biciclete cochete cu flori, îmbrăcați în ii tradiționale, pentru a culege flori de sânziene.
Asociaţia Temerarii Transalpina are drept scop promovarea şi susţinerea intereselor comune ale tinerilor pe plan local, naţional şi internaţional, în vederea creării posibilităţilor de participare a acestora la viaţa socială, cultural-artistică şi sportivă, prin realizarea şi coordonarea de activităţi care să contribuie la dezvoltarea societăţii/comunităţii, din punct de vedere economic, social, educaţional, cultural, ecologic, turistic şi sportiv.

Compartimentul Relaţii Publice şi Comunicare
Primăria Municipiului Sebeş

Recomandari

Alte Articole