Silva Logistic Services. Rezervația Naturală Cheile Turzii

 

De oriunde ai veni, dinspre Cluj-Napoca sau dinspre Aiud, în apropiere de Turda te urmărește o maiestuoasă stâncă despicată pe verticală în două. Se observă din DN 1 (E 81), cu doi pereți colțuroși uriași, cândva un întreg. Pereţii de stâncă înalţi de până la 350 de metri, peşterile misterioase, plantele rare şi traseele de drumeţie fac din Cheile Turzii un monument al naturii impresionant.

Cheile Turzii – © Levi Bagy Photography

Datorită importanței științifice și a frumuseților sălbatice, Cheile Turzii au dobândit, la nivel național, încă din 1938, statutul de rezervație naturală, iar din 2004, sunt înscrise pe lista UNESCO. Relieful, format pe calcare jurasice, prin eroziunea pârâului Hăşdate, a dat naştere unui peisaj carstic de o rară salbaticie: stânci înalte şi abrupte, creste ascuţite, pereţi verticali, turnuri de piatră, peşteri, arcade și grohotișuri. Este o zonă preferată de alpiniști datorită verticalității pereților și accesului ușor cu echipamente, cu numeroase trasee, dintre care cel mai cunoscut este „Peretele Uriaș“, cu 250 m lungime. (sursa)

Cheile Turzii sunt accesibile oricui dorește să le cunoască, de la familii cu copii la cei vârstnici, amatori de plimbări scurte sau iubitori de drumeții. Există câteva trasee turistice de legătură, pe firul apei și pe versanți, unele potrivite pentru începători, altele pentru cei de nivel mediu și chiar și un traseu frumos de via ferrata.

Info suplimentare despre Via Ferrata “Sky Fly” Cheile Turzii

Dacă cei mai mulți ajung la Cheile Turzii pe drumul care trece prin localitatea Săndulești (traseul PG) sau pe cel dinspre Cheia (traseul CA), trebuie menționat că acestea sunt potrivite și pentru MTB, oferind o experiență reconfortantă, cu perspective frumoase asupra culmii calcaroase a Petreştilor, a Podişului Transilvaniei și a Cheilor Turzii.

O altă variantă este traseul CR – Drumul Domnilor, ce urcă direct din Turda prin câteva livezi, pe la Vf. Hodiniş (cu un larg tur de orizont), apoi continuă pe culmea dintre pârâul Pordeiului și Arieș.

Cheile Turzii – © Levi Bagy Photography

Odată ajunși în parcarea de pe drumul auto, coborâm apoi spre cabana Cheia Turzii, cu imaginea fermecătoare a cheilor în față și ajungem la locul de debut al traseului de vizitare a cheilor Turzii pe firul văii (traseul PR), probabil cel mai folosit traseu din Munţii Trascău.

Cabana Cheile Turzii – © Levi Bagy Photography

Poteca lată intră în chei și continuă aproape fără diferenţe de nivel, pe poteci de piatră și patru punţi suspendate, care ne apropie tot mai mult de pereții abrupți și uriași, uneori chiar lipiți de stânca amenajată din loc în loc cu cabluri ajutătoare.

Cheile Turzii pe firul apei – GreuLaDeal.ro

Cei care vor să admire Cheile Turzii de sus, de la marginea pereţilor de calcar, pot opta pentru traseul în circuit (pe versanți), tot cu marcajul PR.

Se spune că cea mai frumoasă perspectivă asupra defileului se poate vedea din locul unde pădurea Vapa întâlneşte povârnişul Emil Pop, după ce am urcat serpentinele potecii cunoscute sub numele de Drumul lui Borș. (Continuare aici)

Recomandari

Alte Articole