Prinsi in flagrant cu detectoare de metale, pe Valea Vintului.

Polițiștii au confiscat 4 detectoare de metale și au aplicat o amendă în valoare de 25.000 de lei, în urma unei acțiuni de prindere în flagrant ce a avut loc pe raza comunei Vințu de Jos. A fost întocmit un dosar penal după ce mai multe persoane ar fi excavat într-o zonă protejată arheologic.

La data de 12 februarie 2023, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau împreună cu un reprezentant al Ocolului Silvic Valea Ampoiului, au depistat 8 bărbați care foloseau un excavator, în zona denumită popular ”Jidodina”, situată pe raza localității Valea Vințului. 

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că lucrările de excavare erau efectuate în perimetrul de protecție al Cetății Zebernicului, aflată în Lista Monumentelor Istorice căreia, conform prevederilor legale, în extravilan, îi este asigurată o zona de protecție de 500 de metri.

Totodată, polițiștii au constatat că doi dintre bărbați aveau asupra lor 4 detectoare de metale, fără ca pentru două dintre acestea să dețină autorizație. 

Toate cele 4 detectoare, care au fost introduse în zone de protecție a Cetății Zebernicului, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, iar față de un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din județul Cluj, care deținea, fără a fi autorizat, două dintre detectoarele indisponibilizate, a fost luată măsura sancționării contravenționale, cu amendă în valoare de 25.000 de lei, în conformitate cu prevederile art. 28 din Ordonanța Guvernului numărul 43 din 2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. 

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică și accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele de patrimoniu arheologic, fără autorizație prealabilă, fapte prevăzute și pedepsite de același act normativ. 

Recomandari

Alte Articole